Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man gripen i Åhus. Strömavbrott i Simrishamns kommun.

Skåne

Vid 04.30-tiden greps en man i Åhus. Han misstänks för grovt olaga hot. Polisen kunde tidigt på morgonen inte uppge några detaljer i fallet.

Nästan 250 av Eons kunder i Simrishamns kommun ska varit utan ström på natten till onsdagen.

Avbrottet, som inträffade klockan 00.58 enligt bolaget, ska ha drabbat hushåll i Baskemölla och Gladsax. Det finns inledningsvis ingen prognos för när felet kan vara åtgärdat.

Vid 03.30-tiden var antalet strömlösa nere i 86 och då endast i södra delen av Gladsax. Vid 04-tiden har nästan alla fått tillbaka strömmen.

Sent på tisdagskvällen kom larm om en singelolycka med personbil vid Haglösa norr om Trelleborg.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid väg 108 klockan 23.51. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

Bilen hamnade i diket, enligt pressinformatör vid polisen i region syd. Ingen person ska ha skadats fysiskt och polisen har heller ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

Vid klockan 00.20 meddelar Trafikverket att det är full framkomlighet på platsen igen.

Blekinge

Klockan 23.15 skickades polis till Fridhemsgatan i Karlshamn där en 17-årig pojke uppges ha blivit rånad på sin mobiltelefon utomhus. En man han inte är bekant med ska ha tagit telefonen.

– En person har slagit målsäganden och tagit hans mobiltelefon. I grunden är det en svartsjukefråga, säger Martin Larsson, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland

Polis har hållit förhör med pojken som har berättat att han blev slagen. Han beskriver mannen som storväxt.

– Vi ska nog kunna lista ut vem det är. Men just nu är ingen uppsatt som misstänkt, säger Martin Larsson på natten till onsdagen.

Polisen har upprättat en anmälan om rån, misshandel och olaga hot.

– Målsägaren var inte så skadad att det krävdes sjukhusbesök, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisen i region syd.

Sverige

Polisen utreder grov misshandel efter att en man i 20-årsåldern hittats misstänkt knivskuren på en cykelbana i Karlskoga, rapporterar Nerikes Allehanda.

Larmet om händelsen i Baggängen kom till polisen klockan 00.46 på natten till onsdagen. Polis sökte med hund i området utan att hitta någon misstänkt, skriver tidningen.

– Mannen blev knivskuren i ena benet och fördes till lasarettet i Karlskoga för omplåstring. Han ska inte vara allvarligt skadad, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, till Nerikes Allehanda.

En anlagd brand i en bil hade kunnat sprida sig till huset där familjen låg och sov. Polisen betecknar därför händelsen i Mariefred som mordbrand.

Både polis och räddningstjänst ryckte ut vid branden vid 00.30-tiden.

"Allt tyder på att någon okänd gärningsman tänt eld på familjens bil", skriver polisen på sin sajt. "I huset låg familjen och sov men ingen person har kommit till skada".

Elden kunde alltså släckas, och polisen har inlett en teknisk undersökning på platsen. (TT)

Världen

Ett stort askmoln från vulkanen Kilauea på ön Hawaii har fått myndigheterna att utfärda en varning.

Enligt civilförsvaret var det stenras och en gasexplosion från en av vulkanens kratrar som orsakade askmolnet, som kan nå så högt som 3 600 meter.

En allvarlig situation som påverkar alla i närheten, enligt civilförsvaret.

Varning har utfärdats för flyget. Invånare, som skulle kunna få andningsbesvär, uppmanas att försöka undvika exponering och vara extra försiktiga på vägarna.

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och en av fem vulkaner på ön. Sedan utbrottet startade för nära två veckor sedan har dussintals hus förstörts och 2 000 personer har evakuerats. (TT)

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim i Malaysia är nu en fri man.

Han log och gav tummen upp när han lämnade sjukhuset i Kuala Lumpur, där han opererats för ett axelproblem, innan han lämnade platsen i en bil utan några kommentarer.

Hans advokat säger att landets kung har benådat honom på alla punkter.

Han har avtjänat ett fängelsestraff efter anklagelser om homosexualitet. (TT)

Indonesisk polis har skjutit ihjäl tre män som gått till attack mot ett polishögkvarter i Pekanbaru på Sumatra. En av dem hade ett samurajsvärd. Fler personer skadades och en polis har avlidit på sjukhus, enligt AFP.

En av de ihjälskjutna männen hade ett misstänkt bombbälte fäst på kroppen, uppger polisen. Ytterligare en man greps, medan fyra andra kunde fly.

Enligt polisen anlände männen i en minibuss, hoppade ut och inledde attacken. Två journalister som befann sig vid polishögkvarteret skadades, enligt den statliga nyhetsbyrån Antara. Tv-bilder visar hur en man ligger på marken med ett långt svärd bredvid sig.

Tidigare i veckan utfördes ett självmordsdåd vid en polisstation i Surabaya på östra Java. (TT)