Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En singelolycka inträffade i natt mellan Skurups och Trelleborgs kommun. I nordöstra Skåne har natten varit lugn, utan några större polisiära händelser.

Skåne

Vid 01.30-tiden på fredagen körde en personbil in i ett träd vid Tingbacken, efter att ha väjt för ett djur.

Polisen fick samtal om att en person står och kastar sten vid en rondell utmed Österleden i Helsingborg vid klockan 04.30. Totalt ska två bilar fått skador, en av bilarna fick en sten på framrutan. Polisen sökte med hund efter personen, men utan framgång. Händelsen rubriceras som skadegörelse.

Sverige

Piloter hos SAS har gått i strejk sedan de sagt nej till medlarbudet. Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners. (TT)

Sveriges regioner hyrde under förra året in läkare och sjuksköterskor för en miljard kronor, utan att göra ordentliga upphandlingar, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

För att få bästa möjliga pris och kvalitet på inhyrd personal ska regionerna ingå avtal med bemanningsbolag först efter att ha jämfört olika alternativ med varandra i en upphandling. Men när det varit brist på efterfrågad kompetens har regioner ibland direktupphandlat, alltså ingått avtal utan konkurrens. Det får bara göras upp till ett visst belopp, något som alla regioner utom Örebro överskrider.

– Om man inte konkurrensutsätter ett inköp så är ju risken att man inte får rätt vara till rätt pris, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, till Sveriges Radio. (TT)

Världen

Jim Watson, borgmästare i Kanadas huvudstad Ottawa, har förklarat nödläge sedan vattennivåerna längs Ottawafloden stigit och prognosen inför fredagen pekat på mer regn.

Watson har också bett landets försvarsmakt och provinsregeringen i Ontario om hjälp.

Samtidigt varnar myndigheterna i Quebec för att en damm kan brista. Flygbilder visar att vattnet forsar över dess bräddar. Omkring 250 boende har evakuerats. (TT)

Den kraftiga cyklonen Kenneth nådde sent på torsdagskvällen fram till norra Moçambique, knappt en månad efter att ett annat oväder slagit hårt mot landet.

De starka vindarna har redan fällt träd och förstört båtar. FN varnar för översvämningar och jordskred, med vågor fem meter över det normala och 600 millimeter regn förväntas falla under några dagar.

Hjälporganisationer oroas över hur redan krisdrabbade Moçambique ska klara ytterligare en cyklon. (TT)