Sponsrat innehåll

ANNONS ICA MAXI

Julskinkan – julbordets verkliga höjdpunkt!

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.
Hos Ica Maxi Kristianstad och Bromölla hittar du en hel massa olika alternativ, både färdigkokt och skinka som du kokar själv. Det är egentligen ganska enkelt.
Foto: Darius Dzinnik
Hos Ica Maxi Kristianstad och Bromölla hittar du en hel massa olika alternativ, både färdigkokt och skinka som du kokar själv. Det är egentligen ganska enkelt.

Nu kan vi inte hålla oss längre. Dags att tjuvstarta julbordet med den verkliga höjdpunkten – julskinkan! Färdigkokt eller koka själv? Och hur gör jag en spännande griljering? Här kommer härliga tips!

Snart är julen här. Men hur är det med julskinkan? Ska jag köpa färdigkokt eller koka själv? Varför är den ”rimmad”? Och hur griljerar jag den bäst? Här reder vi ut begreppen.

Vad vore julen utan all den goda maten? Inte mycket tycker de flesta av oss. Julskinkan är en klar favorit. 61 procent av oss tycker den är ett måste och 80 procent av skinkälskarna tycker att skinkan ska vara svensk. Julgranen är det

40 procent som tycker är obligatoriskt men bara 25 procent tycker julklapparna behövs för att det ska bli rätt julstämning. Då är säkert barnen inte tillfrågade…

Julskinkan är julbordets givna mittpunkt. I butikerna finns det många olika. Vilken är bäst? Då måste du nog provsmaka sig fram. Men i den här delen av Sverige är det naturligt att köpa från Scan. Eller varför inte ICA:s egna? I butiken hittar du en hel massa olika alternativ, både färdigkokt och skinka som du kokar själv. Det är egentligen ganska enkelt. Rikligt med vatten och lite kryddor, lök och lagerblad. Många av oss väljer nog hellre en färdigkokt skinka som gör att vi bara behöver göra det sista – själva griljeringen.

Vad är rimmad? När du köper julskinka är den så gott som alltid ”färdigrimmad”. Det har inte med julklappsrim att göra, utan betyder att den legat i saltlag innan. Det gör att smaken blir så mycket bättre. Det är ganska komplicerat att göra och tar upp till fem dagar så vi rekommenderar dig att köpa skinka som är rimmad och klar. I butiken finns en massa olika alternativ.

Färdigkokt eller koka själv? Här finns det också olika skolor. Många föredrar att koka julskinkan själv, men det kan också vara skönt att slippa. Det är ganska enkelt dock. Receptet hittar du bl a https://www.ica.se/recept/jul/

En perfekt griljering. När skinkan är kokt och klar är det bara griljeringen som ska till. Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort nät och svål. Vispa ihop ägg och senap. Bred ut/pensla på skinkan. Strö över ströbröd. Griljera i ugnen 10-15 minuter. Håll ett öga på den så att inte ströbrödet bränns. TIPS! Har du en större skinka kan du griljera med olika sorters senap. Ta t ex vanlig senap från ena ändan och en sötstark eller skånsk senap från den andra. Mums!

Om du får julskinka över. Efter några dagar kan det bli lite jobbigt med all julskinka som tar plats i kylskåpet. Så vad gör jag med biten som blir över? Enkelt. Gör en skinkfrestelse, samma som Janssons frestelse, men byt ut sillen och strimla julskinka istället. Eller varför inte skära ner till små tärningar och göra en hederlig pytt i panna av det hela? Lök och potatis är allt som behövs. En perfekt vickning till nyår!

Välkommen till julmatsbutiken!

Hos oss hittar du det stora utbudet av julskinka:

ICA MAXI KRISTIANSTAD

ICA MAXI BROMÖLLA

Tips

Mer kul julmat!

Visa mer...