Annons
Nyheter

Klart: Katarina Frostenson lämnar Akademien

Ledamoten Katarina Frostensons lämnar sin stol i Svenska Akademien. Det står klart sedan Akademien och Frostenson enats om en förlikning.
Stockholm • Publicerad 18 januari 2019

Efter långa förhandlingar väljer Katarina Frostenson att lämna institutionen frivilligt, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Parterna är också överens om att det inte blir någon rättslig prövning av de sekretessbrott som Frostenson anklagats för.

Annons

Enligt överenskommelsen ska Svenska Akademien ersätta Frostenson med 12 875 kronor i månaden samt med stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Akademien.

"Svenska Akademien har vid denna överenskommelse utgått från det väsentliga förhållandet att Katarina Frostenson arbetat för Svenska Akademien under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Hon bör därför vara tillförsäkrad en rimlig pensionsliknande förmån", skriver Akademien i pressmeddelandet.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har i flera intervjuer med TT framhållit att överenskommelsen skulle fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Frostenson och Akademien var nära en lösning vid ett sammanträde på torsdagskvällen och under fredagsförmiddagen har man klarat av de juridiska formaliteterna för utträdet.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska "kunna fortsätta sitt värv som poet" även efter utträdet ur Akademien.

Ledamoten i Svenska Akdemien Katarina Frostenson (c) anlände tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt där vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen.
Ledamoten i Svenska Akdemien Katarina Frostenson (c) anlände tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt där vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vid torsdagens möte var församlingen utökad med de nya ledamöterna Jila Mossaed, Mats Malm och Eric M Runesson samt de tidigare avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund.

Efter mötet tyckte Horace Engdahl att tillskotten bidragit till ett bättre samarbete.

– Det känns som ett stort framsteg, tycker jag. Rummet förändrades och det skulle det ju göra också. Därför tror jag att vi alla ser med stor tillförsikt på framtiden, sade han till TT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons