Nyheter

Klart: Katarina Frostenson lämnar Akademien

Stockholm Artikeln publicerades

Ledamoten Katarina Frostensons lämnar sin stol i Svenska Akademien. Det står klart sedan Akademien och Frostenson enats om en förlikning.

Efter långa förhandlingar väljer Katarina Frostenson att lämna institutionen frivilligt, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Parterna är också överens om att det inte blir någon rättslig prövning av de sekretessbrott som Frostenson anklagats för.

Enligt överenskommelsen ska Svenska Akademien ersätta Frostenson med 12 875 kronor i månaden samt med stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Akademien.

"Svenska Akademien har vid denna överenskommelse utgått från det väsentliga förhållandet att Katarina Frostenson arbetat för Svenska Akademien under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Hon bör därför vara tillförsäkrad en rimlig pensionsliknande förmån", skriver Akademien i pressmeddelandet.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har i flera intervjuer med TT framhållit att överenskommelsen skulle fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Frostenson och Akademien var nära en lösning vid ett sammanträde på torsdagskvällen och under fredagsförmiddagen har man klarat av de juridiska formaliteterna för utträdet.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska "kunna fortsätta sitt värv som poet" även efter utträdet ur Akademien.

Ledamoten i Svenska Akdemien Katarina Frostenson (c) anlände tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt där vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ledamoten i Svenska Akdemien Katarina Frostenson (c) anlände tillsammans med advokat Björn Hurtig (t.h.) till Svea Hovrätt där vittnade i rättegången mot den så kallade kulturprofilen.

Vid torsdagens möte var församlingen utökad med de nya ledamöterna Jila Mossaed, Mats Malm och Eric M Runesson samt de tidigare avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund.

Efter mötet tyckte Horace Engdahl att tillskotten bidragit till ett bättre samarbete.

– Det känns som ett stort framsteg, tycker jag. Rummet förändrades och det skulle det ju göra också. Därför tror jag att vi alla ser med stor tillförsikt på framtiden, sade han till TT.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.