Annons
Nyheter

Kristianstad fortsatt Sveriges mest sökta högskola

För tredje året i rad blir Högskolan Kristianstad Sveriges mest sökta högskola, efter sju universitet.
Kristianstad • Publicerad 18 oktober 2017
Sjuksköterskeprogrammet är fortsatt det mest sökta programmet till vårterminen.
Sjuksköterskeprogrammet är fortsatt det mest sökta programmet till vårterminen.Foto: Bosse Nilsson

När Universitets- och högskolerådet stängde anmälan till vårterminen 2018 hade totalt 219 384 anmälningar kommit in till landets universitet och högskolor. Av dem var 18 834 ansökningar till Högskolan i Kristianstad, enligt ett pressmeddelande från högskolan. De flesta vill studera till sjuksköterska, lärare och biomedicinsk analytiker.

Totalt sett i Sverige minskar antalet anmälningar för andra året i rad, i denna omgång med 0,2 procent. Minskningen syns också i anmälningarna till Högskolan Kristianstad, som backar från 19 066 sökande inför förra vårterminen till 18 834 i år. Men Högskolan är ändå populärast bland svenska högskolor, bakom sju universitet.

Annons

– Framför allt gläds vi åt att fler prioriterat Kristianstad högst i sina val och att söktrycket hit fortfarande är högt. Vi är inne i en högkonjunktur och årskullarna är mindre, vilket förklarar den nationella minskningen. För vår egen del beror de lägre siffrorna dock snarare på ett förändrat utbud av utbildningar, vilket varierar från år till år, säger Agneta Ljung Djärf, prorektor vid Högskolan Kristianstad, i pressmeddelandet.

Sjuksköterskeprogrammet är fortsatt det mest sökta programmet till vårterminen. Efter det kommer grundlärarutbildningarna och Biomedicinska analytikerprogrammet.

– Värt att notera är att vi har ökat planerade antalet platser, vilket betyder att vi bland annat kommer att utbilda fler sjuksköterskor åt vården, säger Agneta Ljung Djärf.

Bland kursutbudet på Högskolan är ”Arbetsrätt för chefer” populärast, med 2 057 sökande till 60 platser. På andra och tredje plats kommer distanskurser i grafisk design och marknadsföring.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons