Annons
Nyheter

L i Skåne kräver att partistyrelsen med Nylander avgår

Politik • Publicerad 30 maj 2019
Riksdagsledamoten Christer Nylander (L) talar innan en omröstning i riksdagen.
Riksdagsledamoten Christer Nylander (L) talar innan en omröstning i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det handlar om att det senaste valet var det sista i raden av en lång rad förlustval. Man har nu nått en nivå där det är rimligt att fundera över ansvarstagandet, säger Torkild Strandberg, ordförande i Liberalerna Skåne.

Annons

Han ligger, tillsammans med de två vice ordförandena i Liberalerna Skåne, bakom kravet. I ett skriftligt uttalande som Ekot tagit del av säger de att partisekreterare Maria Arnholm och vice ordförandena Helene Odenjung och Christer Nylander måste bytas ut, men att hela partiledningen borde ställa sina platser till förfogande. Dels för att ge den nya partiledaren större handlingsutrymme, dels för att ta ansvar för partiets dåliga resultat i EU-valet.

– Det är rimligt att man för omvärlden bekräftar att man har förstått detta och att man därmed erbjuder att någon annan kan ta ens plats, säger Torkild Strandberg.

Christer Nylander från Kristianstad tycker det är en självklarhet att en ny partiledare får möjlighet att välja sitt lag.

– På landsmötet i november står alla platser till förfogande som alltid. Om det ligger något mer specifikt bakom kravet just när det gäller mig vet jag faktiskt inte, säger han i en skriftlig kommentar till Kristianstadsbladet.

Liberalerna väljer vem som ska efterträda Jan Björklund som partiledare vid ett extra landsmöte den 28 juni. Liberalerna i Skåne har ännu inte tagit något beslut om vem av kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson man kommer att rösta på.

– Jag har bildat mig en uppfattning om att Nyamko Sabuni ska bli nästa partiledare men partiet i Skåne har inte tagit ställning, säger Strandberg.

TT
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons