Nyheter

Macron bryter tystnaden efter demonstrationer

Frankrike Artikeln publicerades
Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att uttala sig om de massiva demonstrationerna av proteströrelsen Gula västarna under måndagskvällen. Arkivbild.
Foto: Gustavo Garello
Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att uttala sig om de massiva demonstrationerna av proteströrelsen Gula västarna under måndagskvällen. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron planerar att uttala sig efter helgens demonstrationer sedan han hållit en låg profil i flera veckor. Hans första offentliga tillkännagivanden sker på måndagskvällen, meddelar hans stab.

Brända bilar, barrikader och krossade fönsterrutor, samt 1 723 gripanden. Det är polisens facit efter helgens protester från rörelsen Gula västarna.

President Emmanuel Macron kommer att hålla ett tal på måndag klockan åtta, efter möten med fackliga företrädare och företagsledare, säger arbetsmarknadsminister Muriel Penicaud. Enligt henne kommer presidenten att genomföra omedelbara och konkreta åtgärder, rapporterar Reuters.

– Men alla problem med de Gula västarnas demonstrationer går inte att lösa genom att vifta med en trollstav, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux.

Macron – som hållit en mycket låg profil de senaste veckorna – har kritiserats för sin tystnad. Regeringen har redan backat om aviserade bränsleprishöjningar, frågan är nu hur långt den är beredd att gå för att tillmötesgå demonstranterna. Enligt Penicaud kommer presidenten definitivt inte gå med på kravet om höjda minimilöner.

– Vi vet att det förstör jobb. Om vi höjer alla löner automatiskt kommer många företag att gå i konkurs. De kommer att behöva höja priserna och ingen skulle betala för deras tjänster, säger arbetsmarknadsministern i en intervju i fransk tv

En man städar bort krossat glas inne på en bank i Paris.
Foto: Christophe Ena
En man städar bort krossat glas inne på en bank i Paris.

Det senaste våldsutbrottet bedöms ha varit avsevärt mindre än förra helgen, delvis beroende på såväl en stor polisnärvaro som rejält blött väder på lördagskvällen. Men medan färre människor skadats, konstaterade myndigheterna att vandalismen varit större än under förra lördagens protester.

De våldsamma protesterna är en katastrof inte bara för enskilda butiksägare utan även för landets ekonomi, sade finansminister Bruno Le Mair när han besökte plundrade affärer i Paris. Regeringen hade inför lördagen deklarerat nolltolerans mot anarkister och bråkmakare från extremhögern och extremvänstern, som använt protesterna till att ytterligare spä på kaoset.

Det var fjärde helgen i rad som protester mot president Macrons ekonomiska reformpolitik hölls över hela landet, däribland i Marseille, Bordeaux, Lyon och Toulouse. Men värst drabbat av skadegörelse och våld blev återigen Paris.

Över 670 personer greps i Paris, många av dem stoppades redan när de anlände till tågstationer och mötesplatser, beväpnade med hammare och metallklot. Enligt brittiska Times har hundratals konton på sociala medier, med kopplingar till Ryssland, använts för att sprida falska uppgifter och elda på protesterna.

Av totalt 1 723 personer som greps i hela Frankrike under lördagen har omkring 500 släppts, enligt inrikesdepartementet.

Kommunalarbetare sanerar anarkistklotter efter lördagens protester.
Foto: Christophe Ena
Kommunalarbetare sanerar anarkistklotter efter lördagens protester.

Fakta

Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.