Nyheter

MSB: Sverige bättre rustat för bränder

Samhälle (TT) Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: TT
Arkivbild.

Fler helikoptrar som står redo att vattenbomba uppflammande skogsbränder och fler depåer med släckutrustning ute i markerna.

Det hoppas MSB ska göra Sverige bättre förberett på att hantera bränder i skog och mark i framtiden.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har efter förra sommarens omfattande och svårsläckta skogsbränder vidtagit en rad åtgärder för att Sverige ska stå bättre rustat om det händer igen.

Det handlar bland annat om tillgång till upp till 30 helikoptrar som kan vattenbomba bränder samt fler skogsbranddepåer på känsliga platser.

– Vi har ökat antalet skogsbrandsdepåer från 15 till 24 och även utökat slangen med ungefär 30 mil till omkring 60 mil, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.

MSB har också ökat tillgången på brandsprutor och fyrhjuliga terrängfordon och utökat förmågan att ta internationell hjälp. Dessutom har åtgärder vidtagits för att kunna hantera och organisera frivilliga som vill hjälpa till om det börjar brinna.

– Vi har slutit avtal med Röda Korset om att ta hand om spontanfrivilliga. Frivilligrörelsen gör ett jättebra jobb och det kommer fler och de behöver organiseras, säger Anneli Bergholm Söder.

Fakta

MSB:s åtgärder för bättre beredskap

För att Sverige ska stå bättre rustat att hantera skogsbränder har MSB bland annat:

Skaffat tillgång till helikoptrar för vattenbombning av bränder.

Ökat antalet skogsbrandsdepåer från 15 till 24.

Stärkt förmågan att ta emot internationellt stöd.

Stärkt förmågan att stötta de olika aktörerna med samverkan och ledning.

Utvecklat samordningen av frivilliga.

Utvecklat ett nytt prognossystem för brandrisker.

Tagit fram vägledning för skogsbrandssläckning.

Tar fram vägledning för eldningsförbud.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.