Annons

Nazister tränar i skola – kan inte stoppas

Samhälle • Publicerad 11 juli 2019
Nazistiska NMR har flera personer i organisationens ledning bosatta i Ludvika. Uppslutningen bland motdemonstranter har varit stor när organisationen demonstrerat i staden. Arkivbild.
Nazistiska NMR har flera personer i organisationens ledning bosatta i Ludvika. Uppslutningen bland motdemonstranter har varit stor när organisationen demonstrerat i staden. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tränar kampsport i en kommunal skola i Ludvika. Kommunen känner till det, men kan inte göra något åt saken, .

NMR ska enligt Expo ha använt lokalen, en gymnastiksal på en grundskola där elever i förskoleåldern till årskurs sex går, sedan åtminstone den 3 november 2018. Salen ska ha använts minst ett 30-tal gånger.

Annons

– Vi har stött och blött det här ganska länge. Jag har varit i kontakt med samordnaren mot våldsbejakande extremism i Ludvika och har även de senaste månaderna haft kontakt med säkerhetschefen, respektive säkerhetssamordnaren, säger kommunens ordförande i kultur- och fritidsnämnden Andreas Strandberg (M) till Expo.

Enligt honom har lokalen hyrts av en privatperson vilket gör det svårt för kommunen att agera.

– Vi får inte efterforska politisk hemvist och vi får inte stänga ute någon på grund av politisk hemvist i och med likabehandlingsprincipen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons