Nyheter

NMR-ledaren Simon Lindberg har släppts

Inrikes Artikeln publicerades
GÖTEBORG 20170930
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) tågar i sin demonstration på lördagen.
Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080
Foto: Fredrik Sandberg/TT
GÖTEBORG 20170930 Nordiska motståndsrörelsens (NMR) tågar i sin demonstration på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Simon Lindberg har släppts av polisen i Göteborg. Det uppger hans advokat, enligt GT.

Vinslövsbon och NMR-ledaren Simon Lindberg greps i samband med NMR-demonstrationen i lördags och har sedan dess suttit anhållen. Men nu är han försatt på fri fot. – En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållningsbeslutet hävts, säger advokaten Göran Insulan till tidningen. Polisen anhöll drygt 20 personer efter nazistdemonstrationen och bland dem finns, förutom Simon Lindberg, minst två andra högt uppsatta personer inom NMR. Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände. Utredningsläget uppfattas som gott. – Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Häktningsförhandlingarna för de som är misstänkta för våldsamt upplopp väntas hållas på tisdagen. Vid lunchtid hade elva framställningar om offentlig försvarare inkommit till tingsrätten och fler är att vänta. Det har beslutats att bara Göteborgsadvokater får anlitas som offentliga försvarare. Flera av de anhållna, däribland Simon Lindberg, hade begärt att få en namngiven Stockholmsadvokat med invandrarbakgrund, men nekats honom som biträde. Han företräder Simon Lindberg i ett annat mål. Fler av de andra anhållna meddelar via sina advokater att de nekar till brott, enligt uppgifter till P4 Göteborg. Häktningsförhandlingar ska hållas inom fyra dygn efter anhållande och tiden att begära någon av de gripna häktad går ut efter lunch på onsdag. En rad förhandlingar väntas i Göteborgs tingsrätt under tisdagen. – Om det blir häktningsförhandlingar blir det för varje enskild person, säger Per-Erik Rinsell. Häktningsförhandlingar i Göteborg hålls alltid i tingsrättens säkerhetssal. Rätten bedömer att säkerheten med inpasseringskontroll och röntgen är tillräcklig. Skulle det bli demonstrationer eller oroligheter utanför domstolen räknar man med att kalla in förstärkning från polisen, som har lokaler vägg i vägg. Flera polisanmälningar för förtal har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare. Raoul Wallenbergs Academy gör en anmälan om upphovsrättsbrott. På en skylt i NMR-tåget förekom en bild på Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet. Den är tagen av Akademin och har använts utan tillstånd. "Vi gör nu en anmälan till Polisen för brott mot upphovsrätten. Yttrandefriheten får aldrig användas som ursäkt för att hota eller hata" skriver Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.