Annons
Nyheter

Nobelpris för upptäckter av laserfysik

Årets Nobelpris i fysik tilldelas amerikanen Arthur Ashkin, fransmannen Gérard Mourou och kanadensiskan Donna Strickland. De får priset för sina banbrytande upptäcker inom laserfysik.
Nobel • Publicerad 2 oktober 2018
I år går fysikpriset till forskning om laserljus.
I år går fysikpriset till forskning om laserljus.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ena hälften går till Arthur Ashkin för hans upptäckt av den "optiska pincetten" och den andra hälften delas mellan Gérard Mourou och Donna Strickland.

Arthur Ashkin prisas för ”den optiska pincetten och dess tillämpning på biologiska system”. Pincettens ljusstrålefingrar griper tag i partiklar, atomer, molekyler, och till och med bakterier och andra levande celler. Med hjälp av detta verktyg kan man utnyttja ljusets strålningstryck för att flytta på fysiska objekt – "en gammal science fictiondröm", som KVA kallar det. Ashkin lyckades få laserljus att knuffa små partiklar mot strålens mittfåra och hålla fast dem.

Annons

Mourou och Strickland belönas för att de banade väg för de kortaste och mest intensiva laserpulser som människan skapat. Den banbrytande artikeln kom 1985 och blev stommen i Stricklands doktorsavhandling.

"Extremt små objekt och otroligt snabba processer uppenbarar sig nu i nytt ljus. Med avancerade precisionsinstrument öppnas nya forskningsområden och en mängd industriella och medicinska tillämpningar", skriver KVA i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons