Annons
Nyheter

Norsk attack mot moské utreds som terrordåd

Efter gårdagens attack mot en moské i Bærum några mil från Oslo har polisen granskat den misstänkte gärningsmannens aktivitet på nätet. Fram träder en bild som tyder på att gärningen var motiverad av hat.
Norsk polis uppger att mannen försökte utföra ett terrordåd.
Norge • Publicerad 11 augusti 2019
En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.
En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.Foto: Terje Pedersen

I ett inlägg på ett internetforum ställer sig mannen i 20-årsåldern bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat den i El Paso i USA förra veckan, då 22 personer miste livet. Han skriver även att han är utvald av den man som misstänks för terrordådet mot en moské i Christchurch i Nya Zeeland tidigare i år.

Polisen har förhört den misstänkte under natten, men uppger att han inte har gjort några medgivanden. Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som inträffade vid moskén under lördagen. Polisen bekräftar att flera skott avlossades och att en person blev lindrigt skadad när denne lyckades avväpna den misstänkte mannen. Två vapen hittades i samband med insatsen vid moskén.

Annons

Under en presskonferens vid lunchtid på söndagen uppger polisen att de uppmärksammats på mannens nätaktiviteter "för en tid sedan", men polisen ska inte ha anat att en attack var nära förestående.

al-Noor Islamic Centre i Bærum några mil från Oslo efter attacken.
al-Noor Islamic Centre i Bærum några mil från Oslo efter attacken.Foto: Terje Pedersen

– Kartläggningen har visat att gärningspersonen har högerextrema åsikter, säger Rune Skjold vid Oslo polisdistrikt och tillägger att gärningen utreds som försök till terrordåd.

Förutom attacken misstänks mannen även för mord på en kvinna som hittades död i en lägenhet efter moskéattacken. Kvinnan och mannen är bekanta med varandra sedan tidigare, men vilken relation de har vill inte polisen gå in på.

– Vi utreder det som ett möjligt mord. Den döda är ung, och hittades då polisen tog sig in i lägenheten där den gripne mannen bor, sade Rune Skjold på en presskonferens sent på lördagskvällen.

– Den gripne har hållit till i denna lägenhet de senaste åren.

Enligt norska medier var polispatrullerna fullt beväpnade när de tog sig in i bostaden. Om det gjorts några andra fynd där berättar inte polisen.

Fallet har utlöst höjd polisberedskap i Oslo i samband med firandet av den muslimska högtiden id al-adha, som inleds på söndagen. Norges statsminister Erna Solberg, som befinner sig i Sandvika för att delta i id al-adha, säger till ett pressuppbåd på plats att man ska kunna känna sig trygg som muslim i Norge.

– Det som hände i går är något som inte ska ske i Norge. Norge ska vara tryggt, säger hon.

Samtidigt som norska muslimer är i chock över gårdagens attack sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera har hört av sig till Islamska rådet och erbjudit sig att stå vakt utanför moskéer i samband med dagens högtidsfirande.

"Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek", skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i pressmeddelande.

Den misstänkte mannen kommer att förhöras fortsatt under dagen. Han kommer troligtvis att begäras häktad i Oslo tingsrätt under måndagen, enligt polisen. Mannen är tills vidare misstänkt för mord och mordförsök, men polisen utesluter inte att brottsrubriceringen kan komma att ändras med tanke på att händelsen utreds som ett terrorbrott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons