Annons
Nyheter

Ökat tryck för samma tid året runt

Regeringen kan tänka sig att i EU driva frågan om att avskaffa sommar- och vintertid, om EU-kommissionen och fler länder än Finland vill det.
Sverige • Publicerad 2 februari 2018

Både Kristdemokraterna och Centern vill ha samma tid året runt.

– Det här var ju en diskussion på vår stämma i höstas och det finns forskning på detta som innebär att det leder till ökad ohälsa och ökad stress helt enkelt, säger C-ledaren Annie Lööf om systemet med sommar- och vintertid.

Annons

– Vi tycker att det är rimligt att om nu hela EU ställer om så ska Sverige givetvis vara med på tåget.

Ska det vara ljusare på morgonen eller på kvällen?

– Ljusare på morgonen är ju fantastiskt får man väl säga, men jag har ingen bestämd åsikt där. Det handlar snarare om att hela EU behöver göra omställningen så att det blir samma tid året runt, säger Lööf.

Frågan om att avskaffa systemet med sommar- och vintertid har lyfts av Finland i EU:s ministerråd. Den svenska regeringen kan också tänka sig att driva frågan om EU-kommissionen tar upp saken.

– Vi i Sverige har inte haft någon större offentlig debatt om det, så kanske det är dags att vi har en sådan om för och nackdelar, säger Eneroth till TT.

Han understryker att regeringen inte har tagit ställning på något sätt. Och regelverket i EU förutsätter att medlemsländerna, EU-parlamentet och EU-kommissionen kan enas.

– Riksdagen har avslagit motioner om en ändring de senaste 20 åren, säger Eneroth.

Han framhåller att sannolikheten för att EU:s medlemsländer i närtid ska komma överens om någon förändring är liten.

I Sveriges riksdag vill Kristdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Jakob Forssmed övergå till sommartid året runt. Det skriver han i en debattartikel i Expressen. Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, har länge motionerat om att avskaffa systemet med sommar- och vintertid. Motionerna har dock alltid röstats ned.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons