Annons
Nyheter

Pott stiger till 14 miljarder – kan innebära psykologisk kris

Svindlande nio miljarder kronor fanns i potten – men ingen lyckades pricka in den rätta raden. Nu stiger potten med ytterligare fem miljarder kronor i lotteriet som gett USA feber de senaste dagarna. Men upplevelsen att vinna stora summor är inte alltid enbart positiv.
Publicerad 20 oktober 2018
Upplevelsen att vinna stora summor är inte alltid enbart positiv.
Upplevelsen att vinna stora summor är inte alltid enbart positiv.Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi

Några timmar efter dragningen tidigt i morse svensk tid stod det klart att ingen hade lyckats tippa den vinnande raden på sex siffror. Oddsen var dock milt sagt ganska höga, nämligen en på 302 575 350 att ta hem storkovan, enligt Reuters.

Annons

15 vinnare i nio delstater lyckades dock pricka in fem rätta siffror, vilket gav en miljon dollar.

Eftersom ingen lyckats pricka rätt sex siffror sedan i somras har potten bara vuxit sig allt större och större. Den nu aktuella potten är på 1,6 miljarder dollar, motsvarande över 14 miljarder kronor, vilket är rekord.

Inför dagens dragning var potten "bara" en miljard dollar, motsvarande nio miljoner kronor. Det har i sin tur gett USA lottofeber när ingen ville missa chansen att i alla fall ha en teoretisk chans att ta hem vinsten.

– Vår försäljning av lotter brukar i snitt ligga på 200 dollar per dag men i tisdags sålde vi för 630 dollar, säger Fouad Hussein som äger en butik i San Francisco till tidningen San Francisco Chronicle.

Bland kunderna i butiken finns Darlene Frohm, 59, som har spelat varje vecka sedan 1997, alltid samma rad.

– Du måste ge det chansen, eller hur? Om du inte spelar så vinner du inte, säger hon till tidningen.

Nästa dragning sker på tisdag. Om lottovinnaren vill ha ut hela vinstsumman får denne ha en nypa tålamod – miljardvinsten kommer då att betalas ut i omgångar under 30 år. Vill man ha ut en stor säck med pengar på stört minskas vinsten till 905 miljoner dollar. Ändå en nätt slant omvandlat till svensk valuta: knappt 8,2 miljarder kronor.

Annons

Vinster i miljardklassen gör spelarna fartblinda – och inte ens spelbolagen själva är särskilt glada över utvecklingen.

– Men den lever sitt eget liv, säger psykolog Jakob Jonsson, som forskat om spelberoende.

Här hemma i Sverige noterades den hittills största spelvinsten på 258 miljoner kronor på Eurojackpot i juli i år. Drömmen om storvinst är såklart central för alla spel om pengar – och bara tanken på supersummorna skapar en känsla av frihet.

De få som kammar hem storvinsten upplever ofta att deras tillvaro vänds upp och ned – och upplevelsen är inte alltid enbart positiv.

– Den positiva sidan är förstås alla möjligheter som öppnar sig ekonomsikt – man reser och betalar av lån. Men det är också en psykologisk kris – du byter samhällsklass och hamnar i nya miljöer och situationer du kanske inte trivs i, säger Jakob Jonsson, doktorand vid Stockholms universitet som arbetat med både forskning och behandling av spelberoende.

Andra väljer att göra – ingenting.

– Det är paradoxalt, eftersom skälet att spela har varit att vinna mycket och få en förändring.

Jakob Jonsson ifrågasätter rimligheten i att ohyggligt mycket pengar går till få individer.

– Det har skett en inflation. Tre miljoner anses i dag inte som särskilt mycket pengar, absurt nog. Men det finns ett naturligt fenomen i det: Om någon erbjuder en större vinst, måste andra trumfa det med en ännu högre.

Han pekar ut ett antal krafter som driver folk att spela. Förutom drömmen om pengar finns också det sociala sammanhanget i exempelvis bingohallar och på travbanan. Vissa skicklighetsspel som exempelvis poker och sportspel skapar en skön känsla av att vara riktigt bra på något, plus att tävlingsmomentet sporrar. Dessutom finns en möjlighet till verklighetsflykt, framförallt vid automater och skärmspel.

Annons

– Att se hjulen snurra och siffrorna rulla hjälper oss att koppla av.

De glesa dragningarna inom olika former av lotto gör att det är ganska svårt att bli beroende – däremot ökar de intresset för spel som helhet.

– Spel föder spel, det vet vi. Börjar du spela en spelprodukt ökar sannolikheten för att du också börjar med en annan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons