Annons

Oljepriset sjunker trots Opecs begränsningar

Oljepriset faller trots Opecs och Rysslands åtgärder för att begränsa produktionen och förhindra ett prisfall.
Ekonomi • Publicerad 2 juli 2019
Företrädare för Opec vid tisdagens möte i österrikiska Wien.
Företrädare för Opec vid tisdagens möte i österrikiska Wien.Foto: Ronald Zak

Företrädare för oljekartellen Opec meddelar vid tisdagens möte i österrikiska Wien att man har formaliserat sitt samarbete med Ryssland, rapporterar Wall Street Journal.

Samarbetet inleddes för två år sedan i syfte att motverka USA:s ökade oljeproduktion som hotar kartellens inflytande över oljepriset.

Annons

De 14 oljeproducerande länderna kom även överens med en ryskledd sammanslutning av ytterligare tio länder om att begränsa produktionen under ytterligare nio månader.

Gruppen som kallas Opec+ har som mål att förhindra ett oljeöverskott och förhindra ett prisfall.

Trots detta faller oljepriset under tisdagen till följd av oro för en global recession. Priset på terminskontrakt för så kallad Brentolja backade 0,65 procent och kostar i skrivande stund cirka 64:56 dollar per fat.

Enligt fondbolaget Blackrocks analysgren Blackrock Investment Institute (BII) är oljekartellens möjligheter att påverka oljepriset begränsade då amerikansk skifferolja som seglat upp som ett alternativ inte påverkas av Opecs produktionsbegränsningar.

"Producenter av skifferolja har historiskt sett ökat sin produktion då priset på olja är högt och på så viss kunnat skörda en stor del av vinsterna", skriver BII i en analys.

På kort sikt räknar BII med att oljepriset kommer att ligga mellan 60 och 70 dollar per fat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons