Annons
Innehåll från Renhållningen Kristianstad

Så mycket kan diskborsten förstöra miljön

Ett ton plast i månaden återvinns bara i Åhus – du kan göra så det blir ännu mer.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Återvinningen av plast är en brännande het fråga. Efter Ekots avslöjande att 80 procent av alla plastförpackningar i Sverige bränns upp har debatten varit livlig. Många faktorer bidrar till att återvinningen inte är större.

Komplex uppgift

Renhållningen Kristianstad har påbörjat resan mot att bättre kunna återvinna plaster och ödmjukheten är stor inför den komplexa uppgiften. Företagets devis ”Ingen person kan göra allt, men alla kan göra lite”, passar ovanligt bra in på hanteringen av plast.

Personalens uppgift i plastens kretslopp är tydlig: Att hjälpa till att öka kunskapen hos dig som är kund och få dig att ändra till ett mer hållbart beteende.

Adrian Björn som jobbar med avfall på Renhållningen Kristianstad berättar hur han tänker.

– Själva sorterandet är grunden, det är viktigt att veta vad det är för skillnad på en ketchupflaska och en diskborste.

Oj, det har jag ingen aning om. Vad är det för skillnad?

– Ketchupflaskan är gjord av livsmedelsgodkänd plast, den får inte innehålla bly och kvicksilver, medan diskborsten är gjord för att funka att diska med. Den kan ha flamskyddsmedel och annat tråkigt.

Och vad gör det för skillnad i slutändan?

– Vi kan inte maskinellt sortera ut alla saker som slängs fel än och blir det kvar i containern kan vi tvingas kassera hela. Det är en av anledningarna till att det bara är 20 procent av plasten som återvinns.

– Vi försöker föra en begåvad dialog med var och en som kastar och om någon åker därifrån och förstår skillnaden mellan ketchupflaskan och diskborsten, precis som du nu, då har vi gjort ett bra jobb, säger Adrian Björn.

Kollegan Conny Månsson breddar synsättet ytterligare genom att påpeka att det också finns ett stort ansvar hos producenterna att använda plaster som är möjliga att återanvända. Och han är trots allt optimistisk inför framtiden.

– Det finns ett globalt intresse att rädda vår jord och vår egen överlevnad. Vi är en liten del i detta men ju fler som engagerar sig, desto bättre samhälle kan vi få.

– Utvecklingsarbetet med att få bort det som är brännbart kommer att fortsätta genom att vi kommer att välja ut i ännu mindre grupperingar för att på sikt kunna återanvända allt mer plast.

Fakta

Mjukplast

I perioden juni-september har återvinningen i Åhus samlat in och komprimerat 13 balar med mjukplast. Varje bal väger ca 300 kilo, vilket innebär att bedömningen är att det finns en potential att kunna samla in ca 30 ton mjukplast i hela kommunen om året. Denna plast återvinns istället för att förbrännas.

Mer Fakta

Hårdplast

I perioden mars-september har återvinningen i Åhus samlat in 13 container med hårdplast. Det innebär att bedömningen är att det finns en potential att samla in 3000 kubikmeter hårdplast i hela kommunen om året. Denna plast återvinns istället för att förbrännas.

Personalen på återvinningen i Åhus jobbar för att mer plast ska kunna återvinnas. Från vänster: Alexander Stridh, Mikael Lövkvist, Lars-Göran Nilsson, Rolf Pettersson.
Personalen på återvinningen i Åhus jobbar för att mer plast ska kunna återvinnas. Från vänster: Alexander Stridh, Mikael Lövkvist, Lars-Göran Nilsson, Rolf Pettersson.

Mer information hittar du på Renhållningens hemsida: http://www.renhallningen-kristianstad.se/

Mer innehåll från Renhållningen Kristianstad:

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se