Annons
Nyheter

Så undviker du uttorkning i värmen

Nu när det är varmt gäller det att dricka mer vatten, annars kan kroppen drabbas av uttorkning. De som är mitt uppe i fastemånaden ramadan behöver få i sig mycket vätska på kvällen och helst undvika salt och söt mat.
Hälsa • Publicerad 26 maj 2018

Nu när det är varmt gäller det att dricka mycket vatten annars riskerar kroppen att drabbas av uttorkning. Arkivbild.
Nu när det är varmt gäller det att dricka mycket vatten annars riskerar kroppen att drabbas av uttorkning. Arkivbild.Foto: Ruud, Vidar

Den rekordtidiga värmen i landet gör att många söker sig ut för att njuta av solen och det fina vädret. Men många är ovana vid de höga temperaturerna.

Annons

För att minska risken för uttorkning eller i värsta fall värmeslag behöver man dricka mycket vätska och vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt. Huvudvärk, muntorrhet, yrsel och trötthet är andra typiska tecken på att kroppen börjar bli uttorkad. Små barn upp till 3–4 års ålder är extra känsliga och blir ofta trötta och hängiga av värmen.

En annan utsatt grupp är muslimer som just nu är mitt uppe i fastemånaden ramadan, som pågår fram till mitten av juni. Då får man varken äta eller dricka någonting under dagen, vilket innebär från solens uppgång till dess nedgång för vissa.

– Det är viktigt att ta det lugnt och inte röra sig för mycket eller träna under dagen för då kan man bli uttorkad, säger Mohamed Abdgawad, läkare på medicinkliniken på sjukhuset i Karlshamn, som själv fastar 16 timmar om dagen.

Hans råd är att när fastan bryts på kvällen ska man fylla på kroppens vätskeförråd genom att dricka vatten, men inte för mycket på en gång utan lite grand varje timme. Man bör också undvika att äta söta eller salta saker för det ökar törsten. Om värmen blir för svår rekommenderar han att avbryta fastan för dagen.

– Då kan man i stället ge lite mat eller pengar till en fattig. Det är det som är meningen med fastan – att man känner av hur de fattiga och de hungriga har det, säger Abdgawad. (TT)

Krister Zeidler/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons