Annons

S-skräll i Nederländernas EU-val

Nederländernas socialdemokrater talade om en Timmermans-effekt i EU-valet – och verkar ha fått den.
Arbetarpartiet, PVDA, blir enligt en vallokalsundersökning överraskande största parti i torsdagens EU-val.
EU-valet • Publicerad 23 maj 2019
Paul Tang är trea på de nederländska socialdemokraternas lista till EU-valet. Missnöjet med den nuvarande högermittenregeringen hoppas han ska få många att rösta rött. Arkivfoto.
Paul Tang är trea på de nederländska socialdemokraternas lista till EU-valet. Missnöjet med den nuvarande högermittenregeringen hoppas han ska få många att rösta rött. Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Nederländerna och Storbritannien är de två länder som inledde EU-valet redan på torsdagen. Från brittisk sida kommer inga resultat förrän på söndag då alla 28 EU-länder röstat klart. Nederländerna bjöd däremot i vanlig ordning på vallokalsundersökningar redan under kvällen.

Och det blev en skräll. Störst av alla blir socialdemokratiska PVDA – precis som partiledaren Lodewijk Asscher siade om redan i onsdags.

Annons

– Jag är väldigt optimistisk. Det är en socialdemokratisk comeback på gång, sade Asscher när TT träffade honom utanför centralstationen i Amsterdam.

Succé för Timmermans

Mycket av den socialdemokratiska framgången förklaras med uppmärksamheten kring landets förre utrikesminister Frans Timmermans som är de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat i valet.

– Frans har varit väldigt imponerande, men vi har också ett mer optimistiskt och modernt budskap nu, sade partiledaren Asscher till TT i onsdags.

Enligt tv-bolaget NOS får PVDA fem mandat i nästa EU-parlament, två fler än i dag. Procentmässigt är ökningen ännu mer imponerande: från 9 procent i valet 2014 till 18 procent nu.

Bakslag för Baudet?

Närmast följs PVDA av premiärminister Mark Ruttes liberala VVD på fyra mandat, lika många som Ruttes kristdemokratiska koalitionspartner i CDA. Jämfört med det tidigare parlamentet ökar VVD med ett mandat, medan CDA tappar ett.

Vallokalsundersökningen placerar samtidigt snabbväxande högerpopulisterna i Forum för demokrati (FVD) först på fjärde plats i valet, med tre mandat.

FVD har annars varit kampanjens mest omtalade parti efter flera uppmärksammade uttalanden från 36-årige partiledaren Thierry Baudet.

Han har bland annat kritiseras för sin kvinnosyn, efter att i en bokrecension ifrågasatt hur kvinnor ska ha tid och förmåga att både arbeta och sköta sina familjer.

– Snart vill han väl inför sharia-lagar också, fnyser välkända chefredaktören och modejournalisten Hilmar Mulder syrligt i en intervju med tidningen AD.

Pro-europeiskt val?

Baudet har ändå stigit fram som en raket i opinionen de senaste åren och har samtidigt placerat den tidigare populistledaren Geert Wilders i bakvatten. Enligt vallokalsundersökningen klarar sig Wilders parti PVV nätt och jämnt kvar i EU-parlamentet med ett enda mandat, jämfört med fyra just nu.

Annons

De nederländska analytikerna är överraskade.

– Det här är verkligen ett pro-europeiskt val som många väljare har gjort, säger statsvetaren Ron Fresen till tv-kanalen NOS.

Själva valresultatet i Nederländerna kommer inte förrän på söndag, då samtliga EU-länder har röstat.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons