Open

Bara det bästa på våffeldagen

Open Artikeln publicerades
Bild: @Kungsörnen

Till den 25 mars och alla andra dagar du är sugen...

Jamen, såklart!

Finns det semmelwraps så måste det ju finnas våffelwraps! Denna variant är med syrliga lingon och grädde blandat med dulce de leche. Dulce de leche finns att köpa färdig men du kan också göra den själv av karamelliserad mjölk.

Men den godaste wåffelwrappen hitintills är något av en svensk klassiker med vispgrädde och hjortronsylt. Den absolut godaste hjortronsylten vi testat kokas faktiskt i Åhus (riktig hjortronsylt från Åhus Sylt & Bär, finnas att köpa på Ohlssons Ost & Delikatesser).

Många förknippar hjortronmyrar med norra Sverige, men det går att plocka hjortron även här i nordöstra Skåne. Vilka platser som är bäst att plocka på är galet svårt att få någon att avslöja. Lite som folks hemliga kantarellställen…

Här får du prova att muta dig fram, googla eller helt enkelt kolla efter myrar på kartan.

Ska du göra en wrap så tänk på att inte grädda våfflan för hårt, för då bryts den lätt när du viker. Att göra många våfflor samtidigt kan bli en osande upplevelse som tar tid att vädra ut.

Vi har testat! Vill du läsa om Lukas Ernryds våffelkaos så gör du det på

www.kristianstadsbladet.se under krönikor.

Ska du göra många våfflor, så håll dem uppvärmda i ugnen på ca 100 grader.

Fyllning till wåffelwraps

Fyllning:

2 dl frysta, tinade lingon

1-2 msk florsocker

½ burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

ca 1 msk mjölk eller grädde

2 dl vispgrädde

Rör ihop lingonen med florsockret i en skål. Vispa ut den karamelliserade mjölken med mjölken eller grädden i en skål så att den blir som en kolasås i konsistensen. Vispa grädden så den

blir fastare. Rör ner de rårörda lingonen i grädden precis innan våfflorna ska serveras. Fyll våfflorna med lingongrädden och kolasåsen. Garnerna eventuellt med citronmeliss och servera.

Glutenfria våfflor

(cirka 6 laggar)

Ingredienser

75 g flytande margarin

2 dl maizena

1 dl glutenfri mjölblandning

2 msk fibrex

1 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 1/4 dl mjölk

1 dl vatten

matfett till våffeljärnet

Blanda samman maizena, mjölblandningen, fibrex, bakpulver, vanlijsocker och salt. Tillsätt mjölk och vatten under kraftig omrörning. Rör i margarinet.

Pensla våffeljärnet med matfett. Häll på drygt 1/2 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.

Våfflor med salt karamell, banan och bär

En favorit med både salt, sött och glass. Denna har vi också testat med bara banan och

hemgjort jordnötssmör istället för kolasås.

Våfflor

4 ägg, separerade

300 g (5 dl) vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

2 msk rörsocker strö

50 g smält smör

6 dl mjölk

Salt karamellsås

2 dl ljust muscovadorörsocker

2 msk ljus sirap

50 g smör

3 dl vispgrädde

1 nypa flingsalt

Våfflor

Vispa äggvitan styv, ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en separat skål. Tillsätt äggulorna, smält smör och sockret och blanda.

Tillsätt mjölken under omrörning och rör tills det blir en jämn smet.

Vänd till sist ner äggvitan.

Grädda våfflorna i ett våffeljärn.

Servera med banan, bär och glass. Ringla karamellsåsen över.

Salt karamellsås

Häll alla ingredienser förutom grädden till karamellsåsen i en liten gryta. Värm upp på svag värme och rör om då och då tills allt har löst sig.

Höj värmen och tillsätt grädden när det börjar bubbla. Koka 2–3 minuter, dra av värmen och tillsätt flinsalt.