Open

Crossar allt motstånd

Open Artikeln publicerades
Fiat Freemont Black Code Cross
Foto:cnp ab
Fiat Freemont Black Code Cross

Fiat äger i stort sett hela den italienska bilindustrin och numera ingår även Chrysler i koncernen. Ett rullande resultat av detta är nya Fiat Freemont Black Code Cross, egentligen en amerikansk Dodge Journey som piffats upp med italienska accessoarer. Själva idén kan låta hur korkad som helst, men resultatet är inte så dumt.

Fiat Freemont har sitt ursprung i amerikanska Dodge Journey och är resultatet av att Chrysler numera ingår i den italienska storkoncernen. Historieboken är fylld med skräckexempel på misslyckade samarbeten över Atlanten, men dagens testbil bevisar det rakt motsatta.

Fiat Freemont har funnits på den svenska marknaden sedan 2011 och nu kommer en ny version som bjuder på tuffare design, mer krom, blanksvart grill och generösare utrustning. Förutom svarta 19-tumsfälgar och kraftigt tonade glasrutor ingår dessutom navigation och allt visas på en rejäl 8,4-tumsskärm. Chrysler har alltid varit duktiga på flexibla inredningar och Freemont är inget undantag. Tre stolsrader finns tillgängliga och därmed kan upp till sju personer färdas i kupén. Längst bak sitter två vuxna okej om det handlar om kortare sträckor, men för två barn är utrymmet mer än godkänt. Den mellersta stolsraden går att sänka ner i golvet och på så sätt bildas ett helt plant lastutrymme av imponerande format. Med sju personer i bilen finns plats för 145 liter bagage, men det kan växa upp till 1 500 liter om du fäller de bakre sätesraderna.

Under huven arbetar en dieselfyra på 170 hästar som arbetar tillsammans med en sexväxlad automatlåda. Fiat Freemont Black Code Cross är även utrustad med fyrhjulsdrift som standard, men det är inte en permanent fyrhjulsdrift utan ett system som automatiskt kallar in bakhjulen vid behov. Men vi befinner oss i nordvästliga Italien och just här är landet platt som en pannkaka och bakhjulen får inte jobba många sekunder. Fiat Freemont tillverkas i Tuluca, inte långt från Mexiko City och inget ont i det. Bilar som importeras från Mexiko till EU är nämligen inte belagd med någon tull till skillnad från USA. Vill du skapa en intressant diskussion med grannen och samtidigt ha en bil som är utrustad för alla tänkbara arbetsuppgifter så framstår vår Fiat á 329 990 kronor som ett utmärkt val. Vem trodde att en bredaxlad amerikanare skulle passa i en välskräddad italiensk kostym?

  (CNP)/Bengt Dieden och Jenny Nilsson

  Fakta

  Tekniska data för Fiat Freemont Black Code Cross 2,0 AWD

  Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 170 hk vid 4 000 varv/minut.

  Max vridmoment: 350 Nm mellan 1 750-2 500 varv/minut.

  Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.

  Fjädring: Fram: McPherson-fjäderben. Bak: Multilänkaxel.

  Styrning: Hydraulisk servo. Vändcirkel: 11,6 meter.

  Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

  Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 289, längd 492, bredd 188, höjd 170.

  Tjänstevikt 2 089. Bränsletank 80 liter.

  Prestanda: Toppfart 183 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,1 sek.

  Förbrukning/Miljö: 7,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 194 g/km.

  Pris: 329 990 kronor.

  + Plus… - Minus…

  Flexibel och rymlig interiör Inte högsta invändiga finish

  Kompetent drivlina Begränsad bakåtsikt

  Mycket utrustning

  Vettigt pris

  Visa mer...