Open

Hellre ny klocka än lagning

Open Artikeln publicerades

Allt fler byter klocka allt oftare. Många köper ny i stället för att lämna in den gamla, enligt urmakare Sven Palmquist.

Marc Jacobs, Michael Kors och Gant säljer allt mer hos Palmquist Ur. Samtidigt jagar många secondhandklockor.

– De klassiska märkena Omega, Longines och Tag Heuer har höjt priserna så väldigt att intresset för begagnatmarknaden har ökat, säger Sven Palmquist, som varit urmakare i 40 år och driver Palmquist Ur i Kristianstad.

Han och de andra två urmakarna i verkstaden tar sig an de flesta märken, lika gärna gamla som nya. Vid garantireparationer skickas däremot klockorna iväg till märkesverkstäder som Calvin Klein i Stockholm och Michael Kors i Göteborg.

Själv blev Sven Palmquist urmakare av en slump. Han jobbade på Hvilans Mekaniska verkstad när de sa upp personal på 70-talet. Då sökte han optikerutbildningen, men arbetslivspoängen kom bort. När de hittades igen fanns det en ledig plats på urmakarutbildningen som låg på samma skola. Sven Palmquist bestämde sig för att prova och det har han inte ångrat.

Vad tycker du om med jobbet?

– Det finmekaniska, att få i gång gamla klockor.

Men numera lämnar allt färre in klockor som gått sönder.

– Modet växlar så fort att klockan inte hinner bli gammal förrän folk byter. Om glaset går sönder efter två år köper många en ny i stället för att laga den.

Fakta

Urmakeri sedan 1800-talet

1867: Sjögrens Ur öppnar i det hus där Palmquist Ur ligger i dag.

1909: Torstenssons Ur startar i samma lokaler.

2011: Byter namn till Palmquist Ur.

Visa mer...