Open

Julbak för sötsugna

Open Artikeln publicerades
Julbaket är klart. 6 bilder
Foto:Tommy Svensson
Julbaket är klart.

Kerstin Svensson bjuder på stort julbak med sina nya favoriter, pepparkakscookies. De är enkla och snabba att baka och goda både till kaffe och glögg. Gör gärna halv sats fyllning till saffransknutarna och baka lussekatter av halva degen.

Pepparkakscookies med vit choklad

55 stycken

Ugn: 175°

175 g smör

2 dl strösocker

2 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap

1 tsk kanel

1/2 tsk mald kryddnejlika

1/2 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 ägg

1 1/2 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

75 g sötmandel

100 g vit choklad

Gör så här:

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa avsvalnat smör med socker, farinsocker, sirap och kryddor. Vispa i ägget.

2. Blanda mjöl, bakpulver, hackad mandel och hackad choklad och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en deg.

3. Dela degen i två bitar och rulla ut till två längder. Dela varje i 27 bitar och rulla kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Kokossnitt

24 stycken

Ugn: 175°

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

150 g smör

1 1/2 dl lingonsylt

Kokossmet:

175 g kokosflingor

1 1/4 dl strösocker

2 äggvitor

Gör så här:

1. Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en deg. Tryck ut den i en form klädd med bakplåtspapper, 30x20 cm, låt degen gå upp lite på kanten. Bred på sylt.

2. Blanda kokos, socker och äggvitor i en kastrull och värm under omrörning. Klicka kokossmeten över sylten. Grädda i ca 15 minuter. Låt kakan svalna och skär i rutor.

Elsies kransar

35 stycken

Ugn: 200°

225 g smör

1 dl strösocker

1 ägg

6 dl vetemjöl

Pensling:

Ägg, hackad mandel och pärlsocker

Gör så här:

1. Arbeta ihop smör, socker, ägg och mjöl till en deg. Dela degen i bitar och rulla knappt fingertjocka längder.

2. Skär längderna i 12 cm långa bitar och forma kransar. Pensla kransarna med uppvispat ägg och doppa i pärlsocker och mandel. Grädda i 15-20 minuter.

Saffransknutar

Ca 40 bullar

Ugn: 225°

2 kuvert saffran

1 sockerbit

5 dl mjölk

50 g jäst

150 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk salt

1415 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl sötmandel

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 msk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 dl vetemjöl

150 g smör

Pensling:

ägg

Gör så här:

1. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Värm saffranet med mjölken tills den är 37°. Smula jästen i en skål och häll på mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i klickar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

2. Mal mandeln till fyllningen. Blanda med socker, kanel, kardemumma och mjöl. Smält smöret och häll över mandeln. Rör ihop till en massa.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en platta 50x35 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel. Skär i 1 1/2 cm tjocka remsor och skär ett snitt nästan igenom i varje. Snurra remsorna och vik ihop till en knut. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

4. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter.

Apelsinkaka med choklad

10 bitar

Ugn: 175°

100 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

skal och saft av 1 apelsin

50 g hackad mörk choklad

Gör så här:

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med smält smör.

2. Blanda i apelsinskal och saft. Häll hälften av smeten i en smord, avlång form 1 1/2 l. Lägg i chokladen och fyll på med resten av smeten. Grädda i ca 45 minuter tills kakan är klar. Låt vila 10 minuter i formen innan den stjälps upp.