Open

Julmys med känsla

Open Artikeln publicerades
Juteband, lingonkvist och ett litet näverlöv, som är den enda glittriga detaljen.
Foto:Lasse Ottosson
Juteband, lingonkvist och ett litet näverlöv, som är den enda glittriga detaljen.

Julen är egentligen den enda högtid när man gör det riktigt mysigt för familjen, resonerar Fia och Kristoffer. De vill bjuda på en känsla, och tar hjälp av naturen som knyter gemenskap med återbruksfynd.

I Axeltorp utanför Hjärsås bor Fia Ström och Kristoffer Emmerfors med hunden Molly och katten Svea. Inredningsintresset är gemensamt, Fia står för idéerna och Kristoffer för rollen som bollplank och utförare.

I deras hem har det slitna en given plats. Vintagestilen präglar alla vrår och går som en röd tråd i inredningen. De går på "skattjakt" på loppisar och i second handbutiker, men det är inte inne i huset som julfirandet äger rum, utan i Fias ateljé på stallets ovanvåning.

Här knarrar omålade trägolv under skorna och dagsljuset tränger in genom slitna fönsterrutor. Det doftar glögg med kanelstång, hyacint, skog och levande ljuslågor.

– Jag är tokig i julen, det är den bästa högtiden och jag blir jättepysslig, säger Fia.

Redan när höstmörkret kryper på börjar hon fundera. Hur vill hon ha 2017 års jul? Sedan ger de sig utomhus för att ta med naturen – mossa, kvistar av tall och gran, kottar, lingon- och blåbärsris – hem för att skapa.

Det blir detaljer i massor och dukningen i centrum. Runt två slagbord, som bildar en kvadrat, kan tio-tolv personer i alla åldrar från bådas familjer slå sig ner på olika stolar som försetts med rejäla dynor och kuddar. Julfirandet pågår i många timmar, så det krävs något mjuk att vila bakdelen på.

Mitt på tronar två äppellådor fyllda med böljande kullar av mossa, äpplen, vita hyacinter och levande vita ljus.

– Vi håller bordsdekorationen låg, alla runt bordet ska kunna se varandra och delta i varandras samtal, säger Kristoffer.

Varje kuvert består av loppistallrik eller tallrik ur Fias morföräldrars bröllopsservis på vaxpapper som underlägg och två glas till snaps/öl/vin/julmust. Gamla silverbestick är knutna tillsammans med juteband, lingonkvist och ett litet näverlöv, som är den enda glittriga detaljen.

– Det tar några dagar, vi gör allt själv, säger Fia.

Över julbordet hänger två ljuskronor med batterislingor och lingonris. Rummets färgskala går i nyanser av brunt och vitt och grönt. Ingen plast, inget rött och inga tomtar så långt ögat når.

Julgranen är vanlig svensk rödgran och julgransfoten en korg, som döljer spannen med vatten som gör att de inte behöver vattna så ofta. Dekorationen består av sirliga girlanger och den enklaste ljusslingan.

Intill tronar gottebordet med hemlagad kola och knäck, nötter, clementiner och brända mandlar. Glöggen ryker och i varje glas ligger en kanelstång som smakhöjare.

Ur musikspelaren strömmar Frank Sinatras gamla julklassiker. Kylan i det oisolerade rummet har jagats bort med värmare och levande ljus.

På julafton är lekar och paketspel, gran, tomte och klappar självklara delar av firandet. Maten är traditionell svensk julmat och alla gäster bidrar till knytkalaset.

– Vi går bara in i huset när vi ska se Kalle Anka, säger Kristoffer.

Han kramar Fia och ser fram emot årets julfirande. Fia önskar sig snö till jul. I maj gifter de sig. Det blir ett vintagebröllop.

Fakta

Villa Axeltorp

Här bor Fia Ström och Kristoffer Emmerfors samt hunden Molly och katten Svea.

Kristoffer är delägare i möbel- och inredningsföretaget Trendrum med bas i Fjälkinge, Fia inreder och sköter visningsbutiken.

Idéer och tips finns på #lillavillaaxeltorp.

Visa mer...