Open

Afternoon tea & klädbyte

Open Artikeln publicerades
”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av sjutton kvinnliga skribenter som Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba och Pernilla Andersson. 26 bilder
”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av sjutton kvinnliga skribenter som Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba och Pernilla Andersson.

My Ericson tipsar om onsdagar med te i stan, klädbytardag, klimatsmarta köp och hur du sover riktigt gott.

1 KOLL PÅ KALENDERN

Godaste eftermiddagen

Riktigt mysigt eftermiddagshäng med galet goda snittar, bakverk, kakor, scones, egengjord sylt och clotted cream blir det när Darins serverar "Farmor Sveas Afternoon Tea”. På onsdagseftermiddagarna finns det två sittningar, så här gäller det att boka. Räkna inte med att äta något mer den dagen för när Darins blandar sin baktradition med London är det verkligen generöst ….

Boka i tid

Att det gäller att vara snabb med att boka biljetter till vissa evenemang, lärde vi oss när biljetterna till Johan Glans "World Tour of the World” i Kristianstad sålde slut på tre dagar. 16 000 biljetter! Kalenderfunktion finns i alla smartphones men ibland är det lite extra härligt med en old school kalender. I den skriver vi in Kristianstads Kulturnatt den 19-20 maj och nya Rockfesten i Tivoliparken den 15 juli.

Innan Köpenhamn

Den 8 november kan du bocka av Thåström i Kristianstad Arena. Med ett gäng slutsålda spelningar på större arenor både i Sverige och Danmark känns det som en extra bonus att Kristianstad blir ett konsertstop innan Köpenhamn. Boka i god tid till albumaktuella mannen, myten och legenden. Har vi tur så har de första spåren från nya albumet släppts lagom till Open går i tryck.

2 I SÄNGEN

Ungefär en tredjedel av vårt dygn är sömn och en genomsnittsperson sover ungefär 26 år under sitt liv. Så låt oss vara överens om att man alltid ska satsa på det bästa i sovrummet.

Innan du somnar

Tre bra böcker på nattduksbordet just nu: ”Gå genom väggar” är konstnärinnan Marina Abramovic självbiografi.

Antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av sjutton kvinnliga skribenter som Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba och Pernilla Andersson.

Tredje boken, ”Brev till min dotter" är också en antologi där kända mödrar som Mia Skäringer, Märta Tikkanen och Katarina Mazetti skriver personligt och känslostarkt till sina döttrar.

Det är lite galet att läsa alla samtidigt, men alla tre var efterlängtade och det gick inte att välja vilken jag skulle börja med.

När du sover

All forskning säger att ett riktigt svalt sovrum är bästa miljön för vila. Däremot funkar frusna fötter och sömn dåligt ihop. Riktigt härliga strumpor i kashmirmix blir varma ”bäddsockor”. Gärna tillsammans med pyjamasbyxor från Calvin Klein. Pyjamasbyxor och kashmirsockar, Twilfit, 459 samt 179 kr. Har du sovvanor som Audrey Hepburn/Holly Golightly i filmen Breakfast at Tiffany’s, så finns det skön sovmask i 100 procent kashmir på svenska Soft Goat.

Godmorgon!

Vi är många som bytt väckarklockan mot mobil. Så en snygg och smidig laddning i sovrummet känns viktigt. En smart lösning är ”Multi" från Markslöjd som är en hylla, en lampa och en laddstation i ett. Ladda vackert gör man också med lokaldesignade Hey. Waldemars laddkabel i läder för 349 kr.

3 ALLT MED ÄGG

Det är inte bara att påsken är på g som gör att vi drar lite extra på ägg. Att det är små vitaminbomber i naturlig förpackning gör sitt till. Nu kör vi på äggstra allt (förlåt, det är lökigt skrivet men det är så svårt att låta bli)!

Lättare än du tror

Pocherat ägg är hur gott som helt och inte så krångligt att göra. Koka upp vatten. Stäng av plattan när det börjar koka och låt värmen lägga sig något. Häll i ättika och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Ta en sked och rör upp en virvel i det varma vattnet. Häll sakta ner ägget i vattnet så nära vattenytan som möjligt. Låt ägget ligga i vattnet i ca 3 minuter för en rinnande äggula och 4 minuter för en krämig. Ta upp ägget med en hålslev. Klart!

Strunta i tiden!

EU-reglerna som följs i Sverige gör att äggen har en bäst-före datum- 28 dagar efter värpdagen. Men alla som har bästa äggkollen, vet att du kan räkna med en hållbarhet på ca 2 månader. Ägg behöver inte bo i kylen men trixet är att vara konsekvent. Att förvara dem i ungefär samma temperatur hela tiden. Allra bäst hållbarhet får du om ägget står med den spetsiga sidan nedåt.

Återvinn

Fokus ligger på att återvinna, men innan vi kommer dit, så vill vi passa på att berätta att på påskaftonskvällen kulminerar vår äggkonsumtionen och då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen! Passa på att vara lite extra klimatsmart under påsken. Måla kokade ägg som du sedan äter eller gör godaste äggröran på det du blåser ut från äggen. Utblåsta ägg blir supersnygga om du målar dem med nagellack. Använda pappersägg blir som nya med gamla skvättar av väggfärg, silkespapper, glitter eller vad du nu har hemma.

4 KLIMATSMART

Ett alltid lika viktigt tema som borde vara ett stående inslag bland de utvalda.

Bytt, bytt…

Att byta kläder med varandra är ett smart sätt att shoppa. Nästa klädbytardag i Kristianstad är den 1 april på Regionmuseet i Kristianstad.

Oftast funkar det så att du lämnar in plagg, som är hela, rena och i bra skick och får lappar/kuponger som du sedan lämnar in när du valt ut kläder eller skor som du vill ha med dig hem. Mellan 11-12 är det inlämning och 13-16 är det dags att byta.

Gå miljövänligt

Vi kan inte sluta tjata om Swedish Stocknings. Varje år tillverkas två miljarder strumpbyxor för att bara användas ett fåtal gånger och sedan slängas. Vilket slöseri! Swedish Stocknings är ett miljövänligt företag som satsar på hållbarhet och tillverkar sina produkter i återvunnen nylon. Just nu är vi lite extra kära i deras nätsockor Vera som finns i vitt och svart. Swedish Stockings säljs på Bahlsam i Åhus.

Kolla in...

Utställningen ”Stilmedveten” om du vill veta mer om textilkonsumtion. En bra och lärorik inspiration till hur du kan shoppa mer medvetet och göra val som är bättre för miljön. ”Stilmedveten” skildrar både miljöproblem och dåliga arbetsvillkor men också hur vi kan vara med och påverka textilindustrin. ”Stilmedveten” visas på Regionmuseet Kristianstad den 1/4 – 4/6. På bilden ser du jeans från Nudie som har en riktigt bra miljöpolicy för sin jeanstillverkning. Heja Nudie!