Open

Möt pastor Lisa och hennes Kapten

Open Artikeln publicerades
Foto:Lasse Ottosson

Open har träffat pastor Lisa och hennes Kapten. Samtalet kom att handla om hyacinter och maratonlöpning, tro, hopp och kärlek och julen, så klart.

Beskriv din tro.

– Det är som en relation, med Gud, Jesus och en större kärlek, som på sitt sätt får ett utflöde till andra människor. Det är även djup tillit, och en förhoppning om någonting större.

Är troende personer lyckligare?

– Det beror på vad man lägger i ordet lycka. Lyckad är inte automatiskt lyckligare. I tron får man en grundtillit som inte kan tas ifrån en och som bygger på något större än det egna livsprojektet. Man får en grundlycka som inte är så beroende av omständigheter. Jag känner glädje och lycka flera gånger om dagen.

Du verkar så trygg. Var kommer det ifrån?

– Det är en gåva jag fått. Någon vill något med mig och bär mitt liv mer än jag själv. Det handlar också om att finna den man är.

Du är pastor och föreståndare i Östermalmskyrkan, hur hamnade du där?

– Jag har vetat sedan tidig tonår att jag skulle bli präst och började läsa teologi direkt efter gymnasiet. Jag jobbade sex somrar på Furuboda och blev erbjuden att vikariera på en tjänst i församlingen. Egentligen såg jag fram emot ledig tid efter studierna men det gick inte att inte välja detta jobbet. Jag kallar det själv "det heliga tvånget" och nu har jag bott i Kristianstad i åtta år. Och det är jag väldigt glad för.

Hur ser din vardag ut?

– Den är full. Det pastorala yrket är ett kall som jag lever i jämt, ett ansvar och en omsorg som jag har om människor. Jag känner mig tacksam. Dagarna består också av att träna: jag springer, cyklar lite racer, går en crawlkurs, spinning.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Jag måste ha väldigt stor tilltro till det goda i människor. Samtiden är väldigt elitistisk och det svåraste med mitt jobb är nog att hålla människovärdet, allas lika värde, högt. Det är mer en utmaning än att det är svårt. För min egen del kan det vara svårt att begränsa sig, jag väljer ofta mellan viktiga och viktiga saker. Samtidigt har jag fantastiskt duktiga medarbetare.

Vad driver dig?

– Tron i sig är en drivkraft. Glädje. Utmaningar. Och jag får energi av att se andra växa, ta steg och våga.

Vad drömmer du om?

– Jag lever väldigt mycket i nuet. Kanske en hund till, och många olika saker för vår församling.

Vem har du helst runt dig?

– Kapten, vänner, familjen. Jag får energi av människor, vi gör varandra bättre.

Vad betyder julen för dig?

– Den är en av essenserna i den kristna tron och påminner oss om att Jesus blev människa och kom till jorden. Julen kan vara kravfylld för många, vi ska visa hur lyckad vår tillvaro är och det blir en kollektiv stress, som ingen av oss är befriad ifrån. Ett steg på vägen är att hitta djupare värden, som jag tror att alla människor har behov av.

– Julen betyder också hyacinter! Tänk att det finns en blomma som doftar så gott, jag köper en massa varje år.

Hur firar du?

– Jag ska åka till min pappa och mina bröder i Jönköping. Det blir ett vanligt julfirande med mat och julklappar. Jag önskar mig en bättre pannlampa som jag har när jag springer eller en löparväst, jag ska springa fjällmaraton i sommar.

Fakta

Lisa Fredlund

Ålder: 33 år.

Familj: Tvååriga dvärgschnauzern Kapten, delar lägenhet med kompisen Kristina.

Bor: I Kristianstad.

Utbildning: Kandidatexamen i teologi.

Gör: Är pastor och föreståndare i Östermalmskyrkan, som är en samarbetskyrka mellan Evangeliska Frikyrkan och Pingströrelsen.

Gillar: Kreativa saker som att sy, kläder, färg, Instagram och träning.

Husdjur: Kapten, skulle gärna ha fler.

Läser: Böcker, senast "Hjärnstark" som hon tycker är ett julklappstips.

Skrattar åt: Till exempel mänskligt beteende och djurvideos på Instagram. "Jag är en glad person och har nära till skratt".

Mest rädd för: "Jag upplever väldigt sällan rädsla".

Engagerad i: Är spinningledare på Friskis & Svettis, i jobbet och i den egna träningen. Har sprungit fyra maraton: Köpenhamn, Paris, Rom, Jönköping.

Om jag inte var pastor skulle jag jobba med: "Typ 40 olika yrken, jag skulle vilja prova fysioterapeut, kostymör och varför inte personlig uppmuntrare. Något där man får stärka människor".

Vad betyder platsen vid Naturum för henne: "Den känns som Kristianstad. Härifrån ser man staden. Det är en plats att vara stolt över".

Visa mer...