Open

Sydkoreansk uppstickare vill ta plats

Tollarp Artikeln publicerades
Det sydkoreanska märket Ssangyong har kommit till Tollarp.
Foto:Peter Åklundh
Det sydkoreanska märket Ssangyong har kommit till Tollarp.

Med Ssangyong i huset har Tollarps bil breddat sitt sortiment. Nu är man inte bara återsäljare för begagnade bilar.

Hyundaii och Kia är kända sydkoreanska märken. Ssangyong från samma land är kanske inte lika bekant i Sverige, men i utlandet är det dock mer vanligt. För ett år sedan började Tollarps bil, som ligger precis vid E 22, med bilmärket som har rötter i två koreanska tillverkare av militärfordon.

- Jag har skruvat på bilar i 30 år. Och detta är en robust och stabil bil. Det kände jag första gången jag satte mig bakom ratten, säger Stefan Gunnardsson som äger och driver Tollarps bil med sin kompanjon Thomas Bredmark.

Första bilen han fick prova var märkets pickup, Actyon Sports. Det var kärlek vid första ögonkastet. Stefan berättar att modellen, som finns i både två- och fyrhjulsdrift, riktar sig till lantbrukare, skoghuggare, rörmokare och andra som behöver en oöm bil som man kan lasta in mycket i.

Än så länge har kompakt-suven med namnet Korando gått bäst i Tollarp. Bakom designen står Gioretto Giugaro som även formgivit bilar av till exempel märkena Lotus och Maserati.

– Hittills har vi sålt en handfull av Korandon. Det tycker vi är en bra respons. Att jobba in ett nytt bilmärke tar tid, säger Stefan.

Nu använder Tollarps bil sig av sociala medier för att nå ut till nya kundgrupper. Thomas Bredmark är ansvarig för satsningen på nätet. Tidigare har han jobbat med bland annat att bygga oljeplattformar utanför Norge men tröttnade på att vara iväg under långa perioder. Branschen halkade han in i med barnsbenen via farsan som var bilföretagare.

De begagnade bilarna utgör fortfarande huvudparten av försäljningen, men nu vill man även få fart på försäljningen av Ssangyong. Varje år säljs upp mot 200 bilar på Tollarps bil. Mest efterfrågan är det på småbilar som ligger under 50 000 kronor. På senare tid har man märkt av en ökad efterfrågan.

– I nuläget har vi ett 40-tal bilar inne, vi brukar ligga på 60, säger Stefan.

Vad tror ni om framtiden?

– Det ser ljust ut. Vi har lite idéer om hur vi vill utveckla verksamheten, men det håller vi för oss själv så länge.

Fakta

Tollarps bil

Säljer sydkoreanska Ssangyong som ägs av den indiska verkstadskoncernen Mahindra. Satsar nu för att etablera sig i Sverige.

Tollarps bil ägs och drivs av Stefan Gunnardsson och Thomas Bredmark. Finns på Östra Vramsvägen 29 i Tollarp.

Visa mer...