Annons
Nyheter

Hårt slag för Östra Göinge

Nyheter • Publicerad 14 mars 2006

På tisdagen kom beslutet som många i Nordostskåne under en längre tid fruktat: Scania flyttar sin produktion av växellådor från Sibbhult till Södertälje.

Sibbhultanläggningen har omkring 550 anställda, vilket innebär att Östra Göinge drabbas av ett mycket hårt slag.

Annons

Redan har golvtillverkaren Tarkett beslutat att flytta en del av sin produktion till Polen, vilket innebär att 140 arbetsplatser försvinner från kommunen.

Dessa två företags beslut om flytt av produktion resulterar i att något över 700 arbetsplatser, av en arbetsför befolkning på 5200 personer i kommunen, riskerar att försvinna inom loppet av en kort period.

Östra Göinge måste anstränga sig till det yttersta för att underlätta omställningen för de individer som berörs. Kraftfulla näringspolitiska satsningar för att locka nya företag till kommunen är nödvändiga.

Flykten av såväl arbetsplatser som ungdomar från kommunen ställer frågan om Östra Göinge på sikt kan överleva som egen kommun i blixtbelysning.

En sammanslagning med Osby och Hässleholms kommuner är ett offensivt sätt att möta de allt större krav som den alltmer globaliserade ekonomin med sina lättrörliga produktionsfaktorer ställer på samhället.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons