Annons
Nyheter

Myten om Toblerone

Den överdrivna uppmärksamheten kring kronprinsessans bröllop har varit påfrestande.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2010

Därför var det med viss förväntan jag nyligen läste en intervju i Svenska Dagbladet med Mona Abou-Jeib Broshammar, generalsekreterare för Republikanska föreningen. Hennes svar gjorde mig dock förundrad.

I början av intervjun fick hon frågan om inte kungahuset är bra PR för Sverige. Hon svarade: "Jag tror det finns mycket faktoider i det där!"

Annons

Lite längre fram i artikeln sade hon att det behövs mer mediegranskning av kungahuset: "Jämför med Mona Sahlin: Hon köpte en ynka Toblerone och det blev världens skandal. Kungen redovisar inte 60 miljoner kronor och det reagerar man inte alls på. Hur många Toblerone får man för det?"

En faktoid är en felaktighet som många tror på. Det är svårt att hitta något bättre exempel på en faktoid än påståendet att Sahlin fick avgå på grund av en Toblerone.

Naturligtvis hade det inte blivit någon skandal om Sahlin endast köpt lite choklad på statens bekostnad. Men hon använde också sitt statsrådskort för att bland annat göra stora bankomatuttag, hyra bilar, betala kläder och semesterresor.

Tobleronemyten har dock varit seglivad. Länge dominerade den i massmedia. Enstaka tappra journalister, som MarieLouise Samuelsson, förde utan större framgång fram den korrekta versionen. När Sahlin valdes till partiordförande 2007 gjorde emellertid en del politiska journalister äntligen sin hemläxa och tog reda på vad som verkligen hade hänt. Numera upprepas myten mer sällan.

I anslutning till detta finns det skäl att undra varför vissa myter blir särskilt livaktiga. Svaret är nog att en faktoid brukar överleva om den anses användbar för vissa grupper och tycks bekräfta vissa fördomar.

Den danske kungen Kristian II är i Sverige känd som Kristian tyrann. Det sägs ofta, felaktigt, att han i Danmark kallades Kristian den gode. Skälet att denna myt upprepas torde vara att den ovanligt pedagogiskt illustrerar att det som vi anser vara riktigt inte behöver vara det för andra folk.

Tobleronemyten har använts av feminister för att visa att kvinnliga politiker blir illa behandlade. Den åberopades också av dem som ansåg att utrikesminister Laila Freivalds borde avgå på grund av sin hantering av tsunamikatastrofen."För Sahlin räckte det med en Toblerone", var då rubriken på en typisk insändare i Svenska Dagbladet. Och nu tycks alltså republikanerna ha användning för faktoiden. Oavsett vad man tycker om feminister eller republikaner finns det skäl att erinra sig ett citat av Thomas Mann:

"I längden är en skadlig sanning bättre än en nyttig lögn."

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

SAXO
David Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons