Algblomning i Osbysjön och Immeln

Osby Artikeln publicerades

På grund av algblomning avråder Osby kommun från att bada i den västra delen av Osbysjön vid området kring spegeldammen samt västra delen av sjön Immeln.

Vid kontroller är bedömningen att den blågröna algen – cyanobakterien Anabaena lemmermannii – har blommat upp i år igen, rapporterar kommunen.

Provtagning är genomförd och svar väntas under fredagen. Avrådan gäller tills vidare och informationen från kommunen uppdateras löpande.

Badplatsen vid Osby camping är i nuläget inte drabbad av algblomning, men kommunen ber invånarna att vara uppmärksamma även i andra delar av sjön då algblomningen kan sprida sig.

Algen kan producera gifter som kan ge olika typer av besvär. Vanliga symtom om man fått i sig gift är att bland annat huvudvärk, irritation i ögon och hals, feber, kräkningar och diarré.

Barn och hundar är mest utsatta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.