Biogasanläggning invigdes

Östra Göinge Artikeln publicerades

Efter ett par års förberedelser. I går invigdes Östra Göinges första biogasanläggning på Norups gård. – Ett steg i Östra Göinge Skånes gröna hjärta, sa en av lyckönskarna, kommunalrådet Patric Åberg.

KNISLINGE. – Modern självförsörjning som kommer att påverka framtidens energi- och växtnäringsförsörjning, kunde Sven Norup konstatera när det var dags för högtidlig invigning av Norups gårds biogasanläggning.

Ett 100-tal personer var inbjudna och efter gaswok och sprängandet av en symbolisk gasledning fick besökarna ta sig en närmare titt på anläggningen som matas med svingödsel, glycerol från biodieseltillverkningen, potatis- och betblast och biprodukter från livsmedelsindustrin.

Sven och Anne Norup är innovatörer inom den gröna näringen och har bland annat gjort sig känd för sin biodiesel, som framställs av rapsolja.

Bioenergi har alltid intresserat Sven och Anne Norup som för några år sedan bestämde sig för att utveckla en egen biogasanläggning och inte nog med det, också starta försäljning av anläggningar.

Deras egen anläggning ger dels värme och el till den egna jordbruksfastighet, men också en högklassig gödselprodukt till åkrarna, med högt innehåll av växttillgänglig växtnäring, mindre miljöpåverkan och en lägre spridningskostnad.

– Med ny teknik får man ut 45 procent el och 45 procent värme, en svårslagen verkningsgrad, säger Sven Norup som också hunnit att leverera biogasanläggningar till åtta andra gårdar i landet.

– Snart blir det många fler, alla har möjlighet att göra en liten miljösatsning och tillsammans gör det skillnad, konstaterade Anne Norup som också underströk hur viktigt samarbete är för att åstadkomma något.

I biogasverksamheten har också många andra småföretag från Östra Göinge varit med och levererat.

Grön satsning