Falska poliser lurar äldre: ”De är desperata”

Östra Göinge Artikeln publicerades

Falska poliser lurar äldre på pengar. Minst tre fall har skett nyligen i lokalpolisområde Hässleholm, där Hässleholm, Osby och Östra Göinge ingår.

– Jag har aldrig varit med om detta förut, säger Rolf Paimensalo, kommunpolis i Osby och Östra Göinge.

Kommunpolis Rolf Paimensalo ser en ny, oroande trend bland bedragarna. De utger sig nu för att vara poliser.
Foto: Tommy Svensson
Kommunpolis Rolf Paimensalo ser en ny, oroande trend bland bedragarna. De utger sig nu för att vara poliser.

Genom att via telefon ha lurat äldre att tro att bedragarna i själva verket är poliser har de äldre avslöjat allt. Kontonummer, koder och personnummer.

– Vi har tre kända fall, säger Paimensalo, som inte vill avslöja för mycket om händelserna.

Detta för att polisen ska ha fördelar vid utredningen och vid en eventuell rättegång.

– Det kan vara fler fall än de här tre. Vi har pratat med en drabbad pensionär som tycker det är pinsamt att anmäla när något sådant här har skett, att man låtit sig luras.

Är detta ett nytt fenomen? Bedragare som utger sig för att vara bankmän är ju känt, men att de nu utger sig för att vara poliser?

– Det är helt nytt i vårt område, jag har aldrig varit med om detta förut. När de gör så här är de verkligen desperata.

– Och bedragarna har tagit precis allt, det rör sig om tusentals kronor.

Än en gång ber polisen allmänheten, gammal som ung, att aldrig lämna ut privata uppgifter. Något man också på kort tid har informerat om på polisens lokala Facebook-sida två gånger, med bara några dagar emellan.

Paimensalo påminner också om att poliser ska kunna legitimera sig när så efterfrågas.

I juli gick polisen i Göteborg ut med liknande information och varnade för falska poliser, i början av oktober var det Helsingborgs tur.

Då passade också Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral, på att varna att denna sorts bedrägerier kan ske i hela Skåne.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.