Göingedialekt får egen bok

Östra Göinge Artikeln publicerades

Han aktar sig för humor, säger han. Kanske därför det tog 30 år av samlande av egna teckningar och kvicka historier om göingar förr i tiden innan Artur Strids bok kom i tryck.

Han har alltid värnat om hembygden och har skrivit fyra skönlitterära böcker – är inne på den femte – med delvis självbiografiskt innehåll. Nu han dessutom gett ut en bok om göingar, på utpräglad dialekt.

– Gementsamt för gubbarna och tanterna är att de speglar något tillsammans, ”Göingesjälen”. Först kallade jag den för Göinge- humor men så var det någon som kläckte idén att det var Göingesjälen det var frågan om, förklarar han.

Samlat i 30 år

  Artur Strid kommer själv från ett arbetarhem. Även om han fick möjlighet till utbildning är det under-ifrånperspektivet han väljer när han nu som pensionär får möjlighet att ägna sig åt det han helst vill syssla med, att skriva, teckna och måla.

  – Jag har samlat historier och teckningar i 30 år. När jag hört en rolig historia har jag gjort en teckning. Ibland har jag ritat först och sedan skrivit en historia, förklarar han.

  Han har haft teckningarna liggande i en pärm.

  – Man vet ju aldrig vad det blir av det, har han tänkt.

  Det finns ett ärende, ett budskap i boken.

  – Människorna i våra trakter, i generationen före mig och generationen dessförinnan. De hade det inte så lätt.

  Svenskarna hade det inte så bra.

  – Den första pensionen i början på 1900-talet var bara på tio kronor. Men hade man ingenting innan, då blev det kaffe och snus när pensionen kom, säger han.

  – Man ska inte tro att människorna var dumma och ointelligenta. Snarare skärpta av sitt liv och leverne.

  Vill bevara språket

  Alla texter härstammar från Loshults socken, Lönsboda och i viss mån Osby. Även om den pratade göingedialekten skiljer sig åt mellan Osby och Östra Göinge kommuner är den skrivna dialekten lätt att förstå för en ”södergöing” som undertecknad.

  – Det är ju ett stort egenvärde att språket bevaras, nu när det sker en sådan utslätning av dialekterna, påpekar Artur Strid.

  Historierna grillar storbönder, politiker och en och annan präst. Några genomsyras av visst kvinnoförakt.

  – Det var ju svårt för dom att få kvinnor.

  Han har inlett ett samarbete med Christer Lund. På torsdag ska de två ha en musik- och berättarkväll om Skåne och Göinge i Medborgarhuset i Lönsboda. Efter musiken är ordet fritt för pratsugna historieberättare ur publiken.

  – De är historieberättare av guds nåde. Jag ska rita av gubbarna och stjäla en och annan historia.