Helikopter kraschade vid kalhygge

Osby Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

En mindre helikopter har kraschlandat invid ett kalhygge Loshult utanför Osby. Det rörde sig om en liten experimentklassad helikopter, kanske ett hemmabygge.

Flygfordonet ska ha kraschat på grannens mark, enligt Sjö- och flygräddningscentralen och troligtvis alltså inte kommit så långt. Piloten, en man, skadades, men inte allvarligt.

– Det är en mindre helikopter som kraschat mellan ett hygge och skogen, säger Michael Svensson räddningstjänstens insatsledare i Osby.

Räddningstjänsten i Hökön ryckte också ut till platsen. Totalt ska det ha varit tio brandmän och befäl samt ambulansbesättning och polispatrull på plats. Strax innan klockan 19 höll brandmännen på att bära ut den lindrigt skadade piloten ur skogen.

– Det är en bit från farbar väg, säger Michael Svensson och berättar att mannen, som är i medelåldern och bor i närområdet, var vid medvetande och talbar när räddningsstyrkorna anlände.

Möjligen hade han själv lyckats ta sig ur helikoptern, men det vågar inte Michael Svensson svära på.

I vilket skick är helikoptern?

– Den är inte flygbar om man säger så.

Det är polisen uppgift att så småningom ombesörja så att helikoptern bärgas. Någon fara för att andra människor skulle skadas fanns aldrig och inga fastigheter har heller varit i farozonen.

Det här blev första gången som Michael Svensson åkte ut på en helikopterolycka. Till en början visste inte brandmännen heller vilken typ av helikopter det handlade om – en liten med endast plats för pilot.

– Tankarna snurrade lite extra när larmet kom, medger han. Men vi är satta att lösa uppgiften vilken det än är.

Larmet om olyckan kom klockan 17.48 på fredagskvällen. Michael Svensson uppskattade att brandkåren skulle kunna lämna platsen vid 20-tiden.