Hovrätten skärper tingsrättens dom efter planen att mörda ex-mannen

Broby/Malmö Artikeln publicerades
Hovrätten över Skåne och Blekinge.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Hovrätten skärper tingsrättens dom gällande två av de tre personer som försökte döda en 40-årig man i Lunnom utanför Broby den 12 augusti.

40-åringens före detta fru, som i tingsrätten dömdes till fyra års fängelse för grov misshandel, är det enda straffet som hovrätten inte ändrar.

Däremot döms både hennes bror (tidigare nämndeman i Kristianstads tingsrätt) och mamma till hårdare straff. Mamman fick fem års fängelse för mordförsök i tingsrätten, vilket nu ändras till sju år. Brodern fick sju år i tingsrätten, vilket nu ändras till nio år. Båda två ska vara fortsatt häktade tills domen verkställs.

Hovrätten menar att det finns anledning att skärpa straffen, eftersom omständigheterna är så pass försvårande att straffvärdet hade överskridit ”normalstraffet” för mord, om brottet fullbordats.

40-åringen hade lurats ut till Lunnom, i tron att han skulle hjälpa sin före detta fru att titta på hus, trots att det pågick en vårdnadstvist mellan dem om deras gemensamma barn. Hovrätten menar, precis som tingsrätten, att det finns omständigheter som starkt talar för en gemensam plan att döda 40-åringen, då ingen i den nu dömda trion hade med sina mobiltelefoner till platsen.

I före detta fruns bil hittades också en ren, stor sten, en oöppnad presenning, två rullar sopsäckar och en platshink. Under själva mordförsöket användes bland annat plasthandskar, taser (elchockvapen) samt stenar för att slå 40-åringen i huvudet och en gul Netto-påse för att strypa och kväva honom.

Mordförsöket avbröts först efter att förbipasserande fordon kom till platsen, ett dike vid länsväg 2101 mellan Broby och Sibbhult.

De dömda ska även betala skadestånd på närmare 200 000 kronor till 40-åringen.