Rovdjursspårare: ”Allmänheten måste bli bättre”

Osby Artikeln publicerades

 

Foto: Beri Zangana

Privatpersoner måste bli bättre på att rapportera när de ser rovdjur. Det anser Jägareförbundet Skåne.

Tillsammans med sina kollegor arbetar Krister Henriksson med att spåra och rapportera in rovdjur i södra Sverige. Senast på onsdagen var han ute och spårade.

– Vi har haft kontakt med fem lodjur, det var en familjegrupp på tre och två ensamma djur, säger Krister Henriksson, besiktningsman på länsstyrelsen och rovdjursspårare på Jägareförbundet Skåne.

På onsdagen samlades rovdjursansvariga från Jägareförbundet Skåne i Naturbruksgymnasiets lokaler i Osby. Syftet var att summera de rapporter och dokument som kommit in gällande rovdjur i Skåne, vilket i sin tur möjliggör att spåra och kartlägga dem.

Enligt Krister Henriksson behöver allmänheten bli bättre på att rapportera in när de får syn på ett misstänkt rovdjur. Helst ska man inte gå nära och inte heller fotografera om det inte kan göras utan att djuret skräms.

– Det är viktigt så att vi kan rapportera in det och kartlägga hur situationen ser ut i Skåne, säger Krister Henriksson.

Men det är inte alltid lätt att skilja på vad för djur det rör sig om. Krister Henriksson berättar att varg är något som människor oftast tar fel på.

– I 90 procent av fallen där folk tror att de har sett en varg visar det sig vara en hund. Skillnaden är att en hund som jämthund eller jakthund är vitare i ansiktet, säger Krister Henriksson.