SD önskar förbud mot tiggeri

Östra Göinge Artikeln publicerades
Mats Rosenqvist.
Foto:Pressbild/Ateljé Ingvar
Mats Rosenqvist.

Sverigedemokraterna i Östra Göinge vill se ett förbud mot tiggeri i anslutning till butiker.

Tiggeriets vara eller icke vara har varit en snackis i Sverige de senaste åren.

Diskussionen blossade upp igen när Moderaterna i Vellinge kommun i sydvästra Skåne i slutet av augusti lanserade ett tiggeriförbud.

För en vecka sedan presenterade Moderaterna på riksplanet ett förslag om ett nationellt förbud mot tiggeri, något som Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) inväntade när Kristianstadsbladet tog upp frågan med honom.

Förslaget ingår nu i Moderaternas kriminalpolitiska program, medan regeringen, med statsminister Stefan Löfven (S) i spetsen, förklarade att de inte hade något förslag på nationellt tiggeri men att de vill se över ordningslagen för att se vilka möjligheter kommunerna har att avhysa eller förbjuda tiggeri.

Var diskussionen slut där? Nej, den har bara fortsatt. Kort därefter la Moderaterna i Åstorp ett förslag under kommunstyrelsens möte om ett lokalt tiggeriförbud, i Landskrona pågår det sedan tidigare en utredning om tiggeriförbud efter initiativ från Sverigedemokraterna och nu är det alltså dags för Östra Göinge.

I en motion till kommunfullmäktige (som sammanträder den 26 oktober nästa gång) yrkar Sverigedemokraterna i Östra Göinge kommun om "tiggeriförbud i anslutning till butiker och närliggande områden", vilken har undertecknats av gruppledaren Mats Rosenqvist.

När Kristianstadsbladet ringer upp Rosenqvist förklarar han motionen med att han vill väcka frågan.

– Ja, min förhoppning är att vi snart får ett rikstäckande beslut. Tar fler och fler kommuner upp detta så sprider det sig och når till slut riksdag och regering. Jag är tämligen övertygad om att denna fråga snart tas upp i riksdagen, säger Rosenqvist.

Redan 2011 införde Sala kommun ett förbud mot tiggeri på allmän plats. De planerna stoppades senare av länsstyrelsen eftersom ett förbud inte var förenligt med ordningslagen.

Om en vecka, alltså den 20 september, väntas kommunfullmäktige i Vellinge rösta igenom tiggeriförbudet.

Det återstår förstås då att se hur länsstyrelsen ställer sig till förbudet den här gången.

Tidigare i september visade en undersökning av Aftonbladet/Inizio att 57 procent av svenskarna vill att tiggeriet ska förbjudas i lag.

Tittar vi närmare på partisympatier så vill nio av tio Sverigedemokrater samt 64 procent av Alliansens väljare ha ett förbud, enligt Aftonbladet/Inizio, medan stödet för ett förbud endast ligger på 35 procent hos de rödgröna väljarna.