Varg sköts i nordöstra Skåne – jägaren trodde det var en räv

Osby Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: /TT
Arkivbild.

En varg har skjutits i samband med jakt utanför Osby. Jägaren trodde att djuret var en räv. En anmälan om grovt jaktbrott har upprättats.

Samtalet till SOS Alarm inkom 10.08 på torsdagsförmiddagen. Då framkom att en varg skjutits i samband med jakt. Vargen var död och polisen hade upprättat en anmälan om grovt jaktbrott.

Stephan Söderholm på polisens ledningscentral berättar att det var en man i 35-årsåldern som satt på ett pass vid ett kalhygge utanför Lönsboda som sköt vargen.

Torsdagen var första dagen för bockjakten. Just denna dag är det många jägare som sitter på pass i hopp om att fälla en rådjursbock.

Skottet föll klockan 9 på morgonen. Jägaren har uppgett att han uppfattade djuret som en räv. Räv är tillåten att jaga.

Polis skickades till platsen som spärrades av. Jägarens vapen beslagtogs.

Jägaren misstänks för grovt brott mot jaktlagstiftningen.

– Jag kan bekräfta att det är en äldre varg av hankön som blivit skjuten. Vi inväntar polisens utredning och kommenterar inte ytterligare detaljer i nuläget, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen, som varit på plats.

Om det är en varg som länsstyrelsen haft vetskap om går inte att bekräfta i nuläget.

– Det jag kan säga är att det till och från under de senaste fem åren har funnits observationer av en äldre hanvarg i området, säger Nils Carlsson, som inte kan säga mycket kring omständigheterna kring själva händelsen, då det är polissak.

Vargen ligger nu i länsstyrelsens frysbox men kommer att transporteras till Stockholm och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt), som med hjälp av DNA kommer att fastställa var vargen kommer i från.

Att en varg blir skjuten på det här sättet har aldrig tidigare hänt i Skåne.

– Vad jag vet har en skjutits med anledning av skyddsjakt och så har vi några som blivit överkörda, säger länsstyrelsens viltvårdshandläggare.

Vargen är en rätt sällsynt gäst i den skånska faunan.

– På senare år har vi bara haft den äldre vargen som rört sig i området kring norra Skåne och Kronoberg, samt någon enstaka vandringsvarg, säger Nils Carlsson, som berättar att det 2012-2013 fanns betydligt fler individer i Skåne.