Åhus har allt i egna fötter

Fotboll/Åhus Artikeln publicerades
Saga Jontoft styr och ställer på mittfältet. 16-åringen kommer dock att lämna Åhus IF för KDFF nästa säsong. 3 bilder
Foto:Lasse Ottosson
Saga Jontoft styr och ställer på mittfältet. 16-åringen kommer dock att lämna Åhus IF för KDFF nästa säsong.

Åhus IF, Hanaskog/Knislinge, Östanå Bruk eller Hjärsås/Värestorp?

Det går minsann inte att klaga på dramatiken i toppen på damernas division III-serie.

Bladetsporten valde att bevaka Åhus IF möte med IFK Osby, och efter 5–0 (3–0) så har Åhus nu allt i egna händer, förlåt fötter.

Åhus kom från en förlust – 1–2 borta mot Hjärsås/Värestorp.

En snyting som retat upp hemmatjejerna. Mot IFK Osby var det nämligen inget snack om saken.

– Tidiga mål är alltid bra, säger tränaren Fredrik Olsson, som ändrade taktik – från 3-5-2 till 4-3-3.

– Vi ville överraska Osby.

Gästerna satt kvar i omklädningsrummet första halvtimmen – och när de väl kom ut så var det avgjort.

1:a minuten: 1–0, Louise Jarl Bergquist. En behärskad yttersida i bortre gaveln.

9:e minuten: 2–0, Mikaela Ekberg. Therese Carlsson hittade Mikaela Ekberg med en boll på djupet och nyförvärvet från Önnestad gjorde inget misstag.

19:e minuten: 3–0, Therese Carlsson. Ekberg bjöd tillbaka – och Carlsson gjorde sitt 20:e mål för säsongen. Ett klassmål av Carlsson.

Resultatet stod sig halvleken ut och i andra halvlek jämnade spelet ut sig, men närmare ett skott i stolpen kom aldrig gästerna.

I stället gjorde hemmalaget ytterligare två mål och kopplade därmed ett grepp om seriesegern.

– Säger du det? Jag lever efter klyschan ”en match i taget”. Nu är det fullt fokus på Tyringe i nästa omgång, säger Fredrik Olsson, som erkände att det var speciellt att möta just Osby.

– Jag bor där och har tränat många av spelarna, så visst var det speciellt.

Med fyra omgångar kvar har Åhus allt i egna fötter. Och klubben har dessutom ett bra restprogram. Vad sägs om:

Nästjumbon Tyringe (b), mittenlaget Wä (h), toppkonkurrenten Östanå (h) innan man avslutar borta mot särklassiga jumbon Gualöv (b).

– Som sagt…vi tar en match i taget. Varken mer eller mindre, envisas Fredrik Olsson, som är inne på sin tredje säsong i föreningen.

Och han stortrivs.

– Här finns alla förutsättningar. En bra idrottsplats och en ännu bättre flickverksamhet så jag hoppas få vara kvar.

Hur viktigt är det att gå upp?

– Säg så här…jag unnar tjejerna en serieseger. De är verkligen värda det. Vi tränar tre kvällar i veckan och närvaron är god liksom engagemanget, säger Fredrik, och lyfter fram en spelare som lagkaptenen Alice Lingstedt.

– Hon har varit med på hela resan och gjort enorma framsteg den här säsongen.

Skulle laget gå upp en serie så kommer stjärnan och nyckelspelaren Saga Jontoft inte att följa med. 16-åringen, lagets spelmotor med ett härligt driv med bollen, bra passningar med båda fötterna och stark i närkampsspelet, har redan bestämt sig för att spela med Kristianstads DFF säsongen 2008.

– Jag tränar redan nu en kväll i veckan med KDFF och det är ett naturligt steg att ta för att jag ska fortsätta utvecklas, säger mittfältaren, som har en plats i flicklandslaget.

I höst väntar förmodligen EM-kvalmatcher i Uddevalla för Jontoft.

– Vi möter Israel, Kroatien och Ryssland och mitt mål är att ta en plats, säger Saga, som precis börjat gymnasiet på Söderportskolan i Kristianstad.

– Jag går natur så det är fullt upp, men det funkar.

Går ni upp?

– Det är upp till oss själva och min känsla är riktigt bra efter den här matchen, säger Saga Jontoft.

Fakta

Kungarna

Matchen 3

Åhus IF–IFK Osby 5–0 (3–0)

Målen: 1–0 Louise Bergquist (1), 2–0 Mikaela Ekberg (9), 3–0 Therese Carlsson (19), 4–0 Therese Carlsson (51), 5–0 Mikaela Ekberg (82).

Hur illa tog smällen senast mot Hjärsås/Värestorp?

Svar: Inte ett dugg.

Det var ett revanschsuget hemmalag som gick ut och körde över IFK Osby. Framför allt så imponerade Åhus IF under den första halvleken med ett snabbt och fyndigt anfallsspel. 3–0-målet var som hämtat ur instruktionsboken. Mittfältaren Saga Jontoft hittade Mikaela Ekberg med en långboll, anfallaren nickskarvade bollen vidare på djupet till Therese Carlsson som avslutade på ett tillslag. Svårare än så behöver fotboll inte vara.

I andra halvlek jämnade IFK Osby ut spelet, men närmare än ett skott i stolpen kom inte gästerna utan det var hemmalaget som kontrollerade matchen på en gräsmatta som gjort många allsvenska lag gröna av avund. Åhus idrottsplats tillhör helt klart en av kommunens mest välskötta anläggningar.

Inramningen 1

Det var inte direkt någon publikfest på Åhus idrottsplats. Åskådarna bestod av släkt och vänner till spelarna i de båda lagen och jag inbillar mig att flertalet lämnade idrottsplatsen nöjda med vad de fått se.

Fikan 3

Ingen rökad ål – men väl grillad korv, med senap från Tollarp. Till det en god kopp kaffe och ville man ha mer än så fanns det så väl kakor som godis att inhandla. Ett ganska sedvanligt utbud med andra ord.

Programbladet 2

Laguppställningar, tabell och några ord av tränaren Fredrik Olsson.

Klart godkänt – och betyget blir därefter.

Visa mer...