Annons

AIK och Djurgården köper Råsunda

FOTBOLL STOCKHOLM. I svensk fotboll är AIK och Djurgården rivaler och konkurrenter. I Solna kan de bli samarbetspartners. De båda fotbollsklubbarna har inlett förhandlingar om att gemensamt köpa nationalarenan Råsunda från Svenska fotbollförbundet.
Sport • Publicerad 5 mars 2002

–När Stockholms stadion inte längre är ett alternativ är Råsunda (bilden) bästa lösningen, säger Tommy Jacobson, vice ordförande i Djurgården Fotboll AB.

Det är för Djurgården som behovet av en egenägd arena är som mest akut. Stockholms Stadion motsvarar inte de riktlinjer som dragits upp av Europeiska fotbollförbundet (Uefa) för internationella matcher och av Svenska fotbollförbundet för den så kallade elitlicensen.

Annons

En ombyggnation är nödvändig, men i dagsläget omöjlig med tanke på Stadions k-märkning och att den även kan användas för andra idrotter, som friidrott och speedway.

I ett remissvar till Svenska fotbollförbundet fastslår Stockholms stad – som äger arenan – att man inte anser det troligt att Stadion kan byggas om för enbart fotbollsbruk, så att den motsvarar de ökade kraven. Enligt Tommy Jacobson är situationen frustrerande.

–Vi har lagt fram flera förslag för Stockholms stad – men har inte fått något gehör. Stadion är fortfarande vårt förstaval, men när det inte har fungerat har vi varit tvungna att titta på andra lösningar.

Därför kan samarbetet med AIK bli mer än en stilla förhoppning. På måndagen offentliggjorde klubbarna att man inlett samtal med Svenska fotbollförbundet om att tillsammans köpa loss nationalarenan i Solna. Fotbollförbundet har tillsatt en förhandlingsgrupp som leds av styrelseledamoten Bengt Madsen, och förhoppningarna är att förhandlingarna ska vara klara före midsommar.

–Då vill vi veta om vi kan köra eller inte, säger Sanny Åslund, vd för AIK Fotboll AB. Enligt Åslund och Jacobson är en egenägd fotbollsarena en förutsättning för att på sikt kunna förbättra sina ekonomiska resurser rejält. I dagsläget hyr AIK Råsunda av Svenska fotbollförbundet medan Djurgården hyr Stadion av Stockholms stad. Det innebär att klubbarna endast får sina matchintäkter genom biljettförsäljningen.

Pengarna för försäljning och servering uteblir.

–Vi får inte ens korvkronorna på våra egna matcher. Men med en egen arena skulle vi få tillgång till alla intäkter, säger Tommy Jacobson.

En egenägd arena skulle också öppna möjligheten för olika evenemang utöver fotbollsmatcherna, som konserter eller sponsorsarrangemang.

För AIK skulle köpet vara strikt ekonomiskt grundat eftersom man redan har tillgång till Råsunda. För Djurgården är Råsunda ett alternativ eftersom man inte anser det möjligt att bygga en helt ny arena, av flera orsaker. Dels har Hammarby uppvaktat Stockholms stad om ett nytt fotbollsstadion, vilket sannolikt begränsar stadens resurser. Dels är riskerna med en redan befintlig arena betydligt mindre.

–Den är redan i drift och fungerar. Nu delar man på riskerna, men tjänar lika mycket på sina egna matcher, säger Jacobson. Ett av Svenska fotbollförbundets krav för att sälja Råsunda är att nationalarenan fortfarande är öppen för landskamper – en lösning som klubbarna inte motsätter sig.

Annons

–Det finns med som en punkt i förhandlingarna. För oss är det bara positivt med landskamper på Råsunda, säger Åslund.

Vilken prislapp det kan bli tal om vill ingen av parterna avslöja.

–Men vi vet ganska klart vad arenan är värd, säger Tommy Jacobson.n

fakta

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons