Alingsås: Vi får börja om från början

Beachhandboll/Åhus Artikeln publicerades
Alingsås sportchef Christer Mårtensson i samtal med IFK:s Nikolas Larsson. SM-finalisten ställs inför en tuff utmaning i vinter sedan flera av lagets stjärnor har lämnat.
Foto:Tommy Svensson
Alingsås sportchef Christer Mårtensson i samtal med IFK:s Nikolas Larsson. SM-finalisten ställs inför en tuff utmaning i vinter sedan flera av lagets stjärnor har lämnat.

Alingsås HK har varit i SM-final fyra år i följd. Men kommande säsong får AHK klara sig utan ett flertal av klubbens nyckelspelare och kulturbärare.

– Vi får börja om från början, konstaterar Alingsås sportchef Christer Mårtensson.

Landslagstrion Jesper Konradsson (Skjern, Danmark), Emil Frend Öfors (THW Kiel, Tyskland) och Max Darj (Bergischer HC, Tyskland) bestämde sig för att prova lyckan utomlands.

Dessutom valde trotjänarna Marcus Enström och Pontus Johansson att lägga ner elitkarriären. Spelare som alla har utgjort stommen i ett framgångsrikt Alingsås med bland annat ett SM-guld och tre SM-silver de senaste fyra säsongerna.

Alingsås ställs med andra ord inför en tuff utmaning kommande säsong.

– Så är det ju. Det är många AHK-hjärtan som försvinner. Det blir tufft att ersätta de som lämnar, inte bara på planen men också vid sidan av. Max Darj var vår lagkapten och nu blir det Johan Nilsson som får försöka axla den manteln, säger Christer Mårtensson.

Men målsättningen är fortfarande hög.

– Vi siktar på att gå till final igen. Det är kanske inget man ska förvänta sig men vi kommer göra allt för att nå dit igen.

2014 tog Alingsås sitt senaste SM-guld, då mot Lugi i finalen. Men i de tre senaste finalerna har det blivit stryk mot IFK Kristianstad, varav de två senaste rent av blivit överkörda.

Har IFK blivit ett finalspöke för Alingsås?

– Nej, det tycker jag inte. 2015 kunde vi lika gärna ha vunnit. Men åren efter blev vi rejält överkörda. Mycket handlar så klart om resurser och spetsspelare. Där kan vi inte jämföra oss med IFK, fast våra spelare är fast beslutna om att ta IFK i en final.

Alingsås har, trots den senaste tidens framgångar, haft svårt att fylla sin hemmaarena Estrad som tar 2600 åskådare.

– Vi snittar ungefär 1700-1800 på hemmamatcherna. Vi tittar så klart på hur IFK gör med sin marknadsföring. Samtidigt är Alingsåsare svåra att få ur soffan tyvärr.

Kommande säsong kan bli den sista där SM-finalen i handboll avgörs i en enda match. Något som Christer Mårtensson ser som positivt.

– Jag tror att bara en finalmatch har spelat ut sin roll. Jag ser gärna en förändring och är inte främmande till en återgång av bäst av fem. 2019 kommer det bli en förändring men exakt hur det blir vill jag enas om ihop med de andra elitföreningarna, säger Christer Mårtensson.