Araik drömmer om guld i 18-årspresent

Sport Artikeln publicerades

På torsdag fyller han 18. Dagen efter åker han med landslaget till Bulgarien. Och på måndag gör han JVM-debut i boxningsringen. ”Jag känner mig stolt att få representera Sverige på ett VM”, säger Araik Ismail.

Kristianstadgrabben Araik Ismail kom till Terry Laitala och Kristianstad Boxningsklubb för fyra och ett halvt år sedan sedan.

Då var han 13.

Utvecklingskurvan har sedan dess gått spikrakt uppåt.

KBK-legendaren Terry Laitala talade tidigt om Araik Ismails stora talang. Terry menade att Araik kan bli något riktigt stort.

Och när Ismail nu åker till Bulgarien som nybliven 18-åring för att göra internationell mästerskapsdebut så är det en stolt hemmatränare som kommer att följa hans VM-äventyr.

– Det är här är den största tävlingen som en KBK-boxare har tävlat i, det är en historisk händelse för klubben, säger ikonen Terry Laitala.

Siktar på medalj

Men trots att Ismail är grön i de här sammanhangen så är han inte ett dugg blygsam när det gäller målsättningen.

– Jag siktar på medalj, och helst då guldet, säger KBK-talangen.

Är det ett rimligt mål?

– Man måste sikta högt. Jag har gått sju matcher i år och vunnit sex av dem. Och den matchen jag förlorade var i en internationell turnering i Litauen, jag mötte en vitryss och jag fick tre domarröster av fem.

– Men boxningen har infört nya regler som gör att en dator slumpvis tar bort två av de fem domarrösterna och den här gången tog datorn bort två av mina tre röster så han vann med 2–1.

Det låter ju inte riktigt rättvist?

– Nä, men så är det. Men jag kan lova att om jag får möta han vitryssen nu på VM så kommer jag att slå honom, jag är säker på det, säger Ismail.

Hur bra koll har du annars på dina motståndare på JVM?

– Jag har inte så jättebra koll. Men jag koncentrerar mig på min egen boxning, jag vet att jag kan gå långt om jag boxas på min rätta nivå.

Kan bli OS-klar

När JVM drar igång på måndag så är det inte bara medaljer och ära som står på spel. JVM i Sofia fungerar även som ett kval till ungdoms-OS i kinesiska Nanjing i augusti senare i år.

– Kommer jag bland de fem bästa på JVM så är jag klar för ungdoms-OS. Och det är klart att det också är ett mål i sig nu på VM, att få åka till ett OS i Kina hade varit riktigt coolt, säger Araik och låter uppspelt.

Det är bara en sak som oroar honom en smula inför JVM-debuten.

Bantningen.

– Min normalvikt är 68 kilo, men jag ska tävla i 64-kilosklassen. Och på ett sånt här mästerskap räcker det inte med att banta ner sig till en invägning. Du måste hålla samma vikt under hela mästerskapet eftersom du vägs inför varje match.

– Jag ser inte fram emot just den delen, men samtidigt vet jag att jag kommer att klara det.

Det gäller att ha skallen med sig, att ha den rätta inställningen?

– Ja ja, exakt. Det mentala är alltid viktigast, både i och utanför ringen. Först huvudet och sen kroppen.

Och i hans huvud har förstås VM-drömmen redan tagit en plats.

– Tänk om jag kunde ge mig själv ett VM-guld som 18-årspresent, då hade jag blivit riktigt glad.

Fotnot:Araik Ismail skulle egentligen ha boxats junior-EM för Sverige i fjol, men då hann hans svenska medborgarskap inte bli giltigt. Men nu är han alltså svensk medborgare.