De vill skapa en ny Zlatan

Sport Artikeln publicerades

FOTBOLL KRISTIANSTAD Kristianstadsbon Mikael Randau var först på plan med sin satsning på individuell träning och utveckling av hockeyspelare. Nu skjuter han in sig på fotbollsbranschen.

1998 lanserade affärsmannen Mikael Randau ett unikt koncept med individuell träning och utveckling av hockeyspelare.
Satsningen blev en fullträff.
– Det är inte så att vi sitter och täljer guld, men vi har ökat med en miljon i omsättning varje år. Vi har fått en kvittens på att konceptet är framgångsrikt, säger 47-åringen från Kristianstad.
Hockeysatsningen går vidare och nu siktar han in sig på nästa mål – fotbollen.
Sweden Hockey Institute har fått sällskap av Sweden Football Institute.
Randau och hans företag – med säte på Östermalm i Stockholm – erbjuder individuell fotbollsträning för utespelare och målvakter med Sveriges främsta instruktörer.
– Det finns akademier i Frankrike, men vad vi vet finns det ingen motsvarande verksamhet i Europa. Att se något växa som inte funnits tidigare är mycket spännande, säger VD:n och initiativtagaren Mikael Randau. Hockeyföretaget har i dag sju heltidsanställda och ett 20-tal instruktörer kopplade till verksamheten. Fotbollen har inledningsvis inte lika många anställda, men laguppställningen är namnkunnig.
Ola Andersson, ”Rit-Ola, känd som expertkommentator i SVT och Canal+, landslagsman och svensk mästare med AIK, är sportchef, den sammanhållande länken och sitter på kontoret på Östermalm.
Mats Svensson, Kristianstadsbo, målvaktstränare i Malmö FF och av många ansedd som en av Sveriges bästa målvaktstränare, är chefsinstruktör för målvakter.
Claes Eriksson, för många känd från sin tid som tränare i Café Opera, är chefsinstruktör för utespelare.
Bo Augustsson, Malason, exproffs och svensk mästare med Åtvidaberg, är instruktör för utespelare.
Roger Singstedt är instruktör för målvakter.
– Vi har verkligen jobbat på att rekrytera rätt människor, säger Mikael och berättar hur det gick till när han anlitade Mats Svensson.
– Jag hade gjort klart med Ola Andersson och Claes Eriksson och sökte den bästa målvaktsinstruktören. Mats namn dök upp, men jag visste inte vem han var eller var han bodde, säger Mikael och ler.
Det skulle visa sig att Mats fanns närmare än Mikael kunde ana.
– Vi bor 500 meter från varandra, men hade aldrig sett varandra tidigare, skrattar Mats Svensson.
Nu ska de båda Kristianstadsborna utveckla landets fotbollsspelare med en satsning som man är först i landet med. Man vänder sig till föreningar, lag, enskilda spelare, tränare och inledningsvis koncentrerar man marknaden till Skåne och Stockholm.
– Alla är välkomna. Det finns inget elittänkande. Det är fokus på individen och mycket individuella instruktioner, säger Mikael Randau och får medhåll av Mats Svensson.
Hur går man till väga om man är intresserad?
– Man ringer och bokar. Vi kommer att ha träningscamper, träningsläger, året runt för utespelare och målvakter, säger Randau.
Företaget är noga med kvalité. Man vill locka med de bästa instruktörerna.
– Vi försöker att hitta de bästa tränarna för att sätta spets på det här, säger Mats Svensson, som sedan tidigare har en halvtidstjänst som målvaktstränare i Malmö FF och en halvtidstjänst som lärare på Eslövs Folkhögskola.
– Tanken är att det här på sikt kan bli en halvtidstjänst och jag håller på och avvecklar jobbet i Eslöv, säger Mats. Mikael Randau är fylld av tillförsikt inför sin nya satsning.
Han som bara sett en allsvensk fotbollsmatch i sitt liv står nu som chef för en unik fotbollssatsning.
– Någon måste stå för det affärsmässiga, ler Mikael.
– Och vi kompletterar varandra bra, lägger Mats Svensson till.
Sweden Football Institute har träffat Svenska Fotbollförbundet och berättat om sina planer. Gensvaret var positivt.
– Det här var helt i linje med deras tankar, säger Mats Svensson.
Sweden Hockey Institute och Sweden Football Institute får snart sällskap av ytterligare en sport.
Det är bara en tidsfråga innan Sweden Handball Institute är igång.
– Vi har registrerat in namnet och börjat titta på instruktörer. Längre än så har vi inte kommit med handbollen, säger Mikael Randau.

FaktaSweden Football Institute
Alla är välkomna. Inget elittänkande, men för att få ut mest av företagets tjänster ska man vara motiverad och helst ha fyllt tolv år. Sweden Football Institute (SFI) arrangerar camper (träningsläger) och tematräningar på ett antal platser i Skåne och Stockholm och man vänder sig till lag, föreningar, enskilda spelare eller tränare.
Man väljer själv hur många gånger man vill träna och man bokar tider på eget initiativ. På plan är man max sex utespelare respektive fyra målvakter per instruktör.
SFI erbjuder helhetslösningar för lag, föreningar, tränare och på programmet finns även temakurser, mentorskap och föreläsningar.
Premiär för satsningen sker vecka 31 på Bosön med det första träningslägret. Under hösten fortsätter man med olika camper.
För den som är intresserad eller vill veta mer om SFI kan man besöka hemsidan www.hockeyinstitute.se. Inom kort kommer fotbollen att få en egen sida under www.footballinstitute.se