Annons

"Det är i stort sett bara män och ibland är det alkohol inblandat”

En tredjedel av spelarna i damallsvenskan har upplevt sexuella trakasserier eller kränkningar.
Som ensam kvinnlig tränare i högsta serien har Elisabet Gunnarsdottir själv sett en del.
– Jag har varit på tränarutbildningar och tränarkonferenser. Det är i stort sett bara män och ibland är det alkohol inblandat. Vi ska inte ens gå in på det, men det finns mycket man hade kunnat kan lyfta fram där, säger KDFF-tränaren.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 5 februari 2018
Elisabet Gunnarsdottir.
Elisabet Gunnarsdottir.Foto: Thomas Johansson/TT

Elisabet Gunnarsdottir var vårens första gäst i Kulturkvarterets Snackbar i Kristianstad.

Den karismatiska tränarprofilen intervjuades av Robin Nilsson, sportreporter på Kristianstadsbladet, och samtalet kom bland annat in på ”#metoo” och rollen som ensam kvinnlig tränare i damallsvenskan.

Annons

Tidigare under måndagen släppte Fotbollskanalen resultatet av sin omfattande enkät med spelare i samtliga 2017 års allsvenska lag på damsidan.

Resultatet visar på en stor problematik inom svensk fotboll.

Elisabet Gunnarsdottir, och KDFF, hade besök av svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson under måndagen och erkänner att hon inte hunnit sätta sig in vare sig enkät eller resultat.

När hon tittar snabbt på enkätfrågorna och resultatet nickar hon:

– Jag är kanske inte förvånad över siffrorna och går man tio år tillbaka har jag många saker jag kan plocka fram, men jag är överraskad över att det är så många som har utsatts under senaste året, säger ”Beta”.

I enkäten har 53 spelare från damallsvenskas tolv lag svarat anonymt på frågor om sexuella trakasserier. Över en tredjedel angav att de utsatts för trakasserier eller kränkningar i samband med sitt fotbollsspelande på elitnivå.

Av de som upplevt att de utsatts så hade 72 procent utsatts vid flera tillfällen och hälften hade kränkts det senaste året.

Vanligast förekommande är verbala förolämpningar, men över hälften av de som utsatts har drabbats av oönskade fysiska närmanden.

– Det är bra att frågorna lyfts, säger KDFF-tränaren.

Känner du igen problemen?

Annons

– Det är klart att det har kommit upp konstiga kommenterar… Jaja, jag har varit med om konstiga samtal, mejl, meddelanden och det har varit jämnt över hela karriären.

– Det är kanske sånt man har vant sig vid, vilket givetvis inte är bra. Men det är klart att det är viktigt att stoppa.

Hur jobbar ni i KDFF kring de här frågorna?

– Berit Möller jobbar med denna frågan i vår förening och det har hon gjort sedan hon kom in i styrelsen för ett år sedan. Jag vet att det har funnits seriösa diskussioner i styrelsen om hur man ska hantera de här frågorna om de kommer upp.

Har ni haft några fall?

– Jag har inte hört något om incidenter i vår förening.

Inte några alls under dina nio år i klubben?

– Jo, det har kommit upp saker under mina år, men inga allvarliga som man har behövt ta hand om.

Hur hanterade ni det då?

– I samtal och varningar och så, men det var inte den nivån på frågorna heller.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons