Flensburg/Handewitt sitter kvar på tronen

Beachhandboll/Åhus Artikeln publicerades
Flensburg/Handewitt fortsätter att regera u Åhus Beachhandboll Festival.
Foto:Tommy Svensson
Flensburg/Handewitt fortsätter att regera u Åhus Beachhandboll Festival.

Flensburg/Handewitt visade återigen vilka som är kungarna på beachen.

Årets herrfinal av beachhandbollens elitklass blev för första gången en intern uppgörelse mellan världsspelarna.

Nyförvärvet Simon Jeppsson kunde inte fått en bättre start på säsongen.

– Första turneringen med nya laget kunde inte bli mycket bättre än så här, säger Simon Jeppsson om sin drömstart.

– Ett guld är alltid ett guld. Man bygger en slags vinnarkultur och försökar alltid jaga titlar oavsett om det är Åhus Beachhandboll eller Champions League. Det är alltid en härlig känsla att få en guldmedalj runt halsen.

Simon Jeppsson tycker dock att man hade tur som slapp möta hans förra klubb Lugi i slutspelet.

– Lugi gjorde ett starkt gruppspel och var väl lite favoriter, menar Jeppsson om Lugi som vann gruppen men åkte ut redan i kvarten mot Malmö (10-11).

Sen Flensburg för första gången deltog i Åhus beachhandboll 2011 har det blivit sex finaler och sex guld. Och i år var guldet säkrat redan efter semifinalerna då de bägge Flensburgslagen komfortabelt gick till final (10-6 mot HK Malmö och 9-6 mot IFK Kristianstad.

En som varit med under alla åren är Tobias Karlsson.

Är Flensburg bättre än någonsin?

- Nja, det vet jag inte, det är väl lite tillfälligheter. Men det var en av få gånger vi inte mötte varandra på vägen fram till finalen, säger Tobias Karlsson, som nu har sex guldmedaljer från Åhus Beachhandboll.

– Jag tycker alla i laget har hittat en bra balans mellan att ta tävlingen seriöst men ändå med leende på läpparna. Det är mycket skoj runtomkring matcherna men sen när det väl gäller så vill vi ju vinna, det sitter djupt i oss.

Att Flensburg åker till Åhus och Kristianstad med hela truppen på träningsläger har blivit en tradition och är ett få lag med en lika bred trupp på plats.

– Här finns mycket bra träningsmöjligheter och tajmingen är också bra. Det blir en slags kombination av träningsläger och kick-off. Man skrattar tillsammans med de nya killarna på ett sätt som man kanske inte gör annars. Sen håller ju träningsförutsättningarna inne i Kristianstad världsklass, berömmer Karlsson.

Försvarsgeneralen har hunnit samla på sig en hel beachhandbollsrutin och har tagit på sig rollen att visa de nya spelarna hur det går till att vinna på sanden.

– Jo lite så blir det ju. Vissa av oss har varit med längre än andra och vissa har ju inte spelat alls. Det handlar extremt mycket om att inte göra några misstag på den korta tiden som finns. Ett tekniskt fel kan bli svindyrt.

Tobias Karlsson vill också gärna se en regeländring till nästa år.

– Ska man förändra någonting så är det den där drop varianten med bollen där man bara väntar med bollen på marken tills någon annan kommer. Det är rätt tråkig handboll att se på. Ska man studsa ska man göra det ordentligt, tycker Tobias Karlsson.

Finalen då? Det blev en riktig show med mycket handbollsgodis mellan två lag fyllt av stjärnor. Och Tobias Karlsson gick in och ersatte Mattias Andersson som målvakt. Bara en sån sak.