Annons

Förbundskaptenen höll hov i Vinslöv

– Jag skördar bara frukten av ett långsiktigt arbete, nu ska det bara förvaltas och utvecklas, konstaterar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Landslagsryttarna i fälttävlan (!) Hanna Berg och Malin Josefsson fick tillsammans med andra lokala ryttare goda råd på vägen under ett träningspass i Vinslöv.
Ridsport/Vinslöv • Publicerad 31 december 2017
Förbundskapten Henrik Ankarcrona gästade Vinslöv för att dela med sig råd till lokala ryttare.
Förbundskapten Henrik Ankarcrona gästade Vinslöv för att dela med sig råd till lokala ryttare.Foto: Mikael Persson

Det svenska ridsportåret kan inte sammanfattas med mer än succé. I samtliga discipliner. För hoppningen blev det lagsilver och individuellt guld för Peder Fredricson vid EM i Göteborg.

– Det är ju ett långsiktigt arbete som nu bär frukt, konstaterar Henrik Ankarcrona på plats hos Vinslövs Ryttarförening för att hålla en öppen träning med lokala ryttare.

Annons

– Den viktigaste uppgiften nu är ju att förvalta det arbetet och ta avstamp i EM-framgångarna inför VM 2018, fortsätter han.

Henrik Ankarcrona har själv inte varit på plats i amerikanska Tryon där samlade VM avgörs i mitten av september.

– För oss i hoppningen är det inte lika viktigt att vara på plats i förväg som det är för till exempel fälttävlansgrenen, säger han.

Några som verkligen vill till just VM i fälttävlan är Hanna Berg och Malin Josefsson. Båda två var föremål för Henriks manande ord i den öppna träningen.

– Det är ju lite förvirrat att vi har träning för hoppningens förbundskapten, men spännande, skrattar Hanna Berg.

Malin Josefsson red hem NM-silver och red EM individuellt medan Hanna Berg var reserv i EM. När de summerar 2017 och siktar framåt mot 2018 så är just VM det stora målet – allt på väg till ett OS i Japan 2020. Båda två har kvalat sina hästar till VM.

– Just att ha kvalat gör ju att det är lite ”arbetsro” och att man kan koncentrera sig på att göra bra resultat, säger Hanna som även är med i ATG:s talangprogram och får stöd från flera olika håll.

Malin Josefsson har ju tidigare varit med i talangprogrammet och vet vilket stöd det innebär. För hennes del dröjer tävlingsstart för förstahästen Allan, som är den som är VM-kvalad.

– Det blir nog inte förrän framåt april, kanske blir det i Sopot vi gör första starten, säger hon.

Fälttävlanslandslaget fick med sig brons från EM men medaljen blev till silver när tyskarna diskvalificerades då en av de tyska hästarna ”dopats”.

Annons

– Allting låter väldigt märkligt. Den här typen av sabotage är rätt lätt att åstadkomma, tyvärr, säger Malin Josefsson, själv veterinärutbildad.

– Det kommer ju att få till följd att var och en blir sig själv närmst. Man kan inte lita på någon och väljer tävlingsplatser därefter, säger Hanna.

Eller vidtar andra åtgärder?

– Ja, det blir ju för hästskötarna att sova utanför boxarna, suckar hon.

Från hoppkaptenen Ankarcrona fick de goda råd som även åhörarna i publiken kunde ta del av.

– Det är alltid trevligt att få lite nya ord kring hur man rider, säger Malin Josefsson som red för Henrik Ankarcrona för första gången.

– Mycket är ju självklart detsamma – mycket med tanke på att även fälttävlansryttarna har banhoppning, konstaterar Henrik, och avslutar med ett grundbudskap.

– Krångla inte till det, gör det enkelt.

Landslagsryttaren i fälttävlan, Hanna Berg, var en av många som fick råd av Henrik Ankarcrona.
Landslagsryttaren i fälttävlan, Hanna Berg, var en av många som fick råd av Henrik Ankarcrona.Foto: Mikael Persson
Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons