Annons

Från pojklagsspel i Näsby till landslagssuccé

Loreta Kullashi tog Fotbollssverige med storm efter succédebuten i A-landslaget. Det många inte vet är att hon har ett förflutet i Kristianstad, med spel i Näsby IF. Thommy Emilsson, dåvarande ungdomsansvarig i föreningen, minns landslagsforwarden väl.
– Hon spelade i pojklaget och var riktigt duktig, säger han.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 30 januari 2018 • Uppdaterad 12 februari 2018
Loreta Kullashi i matchen mot Sydafrika, där hon blev tvåmålsskytt.
Loreta Kullashi i matchen mot Sydafrika, där hon blev tvåmålsskytt.Foto: Torbjörn Selander

När Bladetsporten pratar med Loreta Kullashi har det gått några dagar sen hon kom hem från landslagslägret i Sydafrika. Ett läger som den 18-årige forwardstalangen, med ett förflutet på Näsby, kommer minnas för alltid. Det var då hon fick debutera för A-landslaget, och dessutom göra två mål.

– När jag gjorde första målet var det min första bolltouch efter att jag blev inbytt, så det var häftigt. Vid andra målet fick jag bollen, avancerade framåt och lyckades placera den bredvid målvakten.

Annons

Efter matchen hyllades hon av sina lagkamrater och landslagsledningen. Dessutom var Prins Carl Philip på plats och imponerades av debutantens insats.

– Jag visste inte att han var där förrän efter matchen. Vi pratade en stund vilket jag tyckte var rätt roligt.

Bakom landslagssuccén ligger flera års träning på fotbollsplaner landet runt. Och faktum är, att det hela började på Näsby.

– Jag bodde i Kristianstad under ett år när jag var sju år. Då spelade jag med ett pojklag i Näsby IF.

Varför började du spela i Näsby?

– Jag tror det var för att jag kände många från området som spelade i laget. Det måste ha varit så.

Var det första gången du spelade fotboll under organiserade former?

– Ja, det skulle man kunna säga att det var.

En som har betydligt starkare minnen från 18-åringens tid i Kristianstad är Thommy Emilsson, ungdomsansvarig i Näsby IF under året Kullashi spelade i föreningen.

– Jag kommer ihåg att hon var med och spelade i knatteturneringen på Vilans idrottsplats under lördagarna. Hon spelade i samma lag som bland annat Omar Dampha (numera i Mjällby AIF) där hon var riktigt duktig.

Annons

– På den tiden hade vi bara ett ungdomslag. Det var därför hon spelade med pojkarna.

Tio år senare, närmare bestämt i somras, gick hennes dåvarande klubb AIK:s telefon varm. Forwarden var glödhet på marknaden efter flera fina insatser i elitettan.

– Det var rätt många allsvenska klubbar som kontaktade mig och min agent.

Var Kristianstad en av dem?

– Haha, ska jag vara ärlig kommer jag faktiskt inte ihåg.

Det blev ingen återkomst. Däremot tog hon steget några mil västerut till storsatsande Eskilstuna United. En övergång som med facit i hand, kan sammanfattas som succéartad.

– Klubbytet har betytt jättemycket för min karriär. Jag har fått känna på allsvenskt spel och visat vem jag är.

Man kan säga att Loreta Kullashi tagit Fotbollssverige med storm. Efter det senaste halvårets genombrott på den nationella- och internationella scenen, är det lätt att sväva iväg på moln. Men 18-åringen vägrar komma till det stadiet.

– Nej jag tror inte det finns någon risk att jag får hybris. Jag har höga krav på mig själv och mitt mål är att hela tiden utvecklas. Det är där mitt fokus ligger.

Vad är dina framtida mål?

Annons

– Det är att fortsätta få spela och göra det bra i landslaget och Eskilstuna.

Lockar proffslivet utomlands?

– Ja, det är klart att spela utomlands är något jag vill göra i framtiden, men i vilken liga spelar mindre roll, avslutar Loreta Kullashi.

Filip Edvardsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons