Gerhardsson ger KDFF-backen fortsatt förtroende

Fotboll Artikeln publicerades
Mia Carlsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Mia Carlsson.

Göteborgs Julia Zigiotti Olme är utropstecknet i Peter Gerhardssons senaste landslagstrupp.Arsenals Jessica Samuelsson är frågetecknet.

– Om man har varit borta i över ett år, som hon har varit, så finns det mer att göra, säger Gerhardsson, som fortsätter att ta ut KDFF-klippan Mia Carlsson.

Högerbacken Jessica Samuelsson åkte på en fotskada i förra höstens VM-kvalmatch mot Ungern. I söndags gjorde hon sin första match från start efter skadan, i Arsenals cupmatch mot Lewes (seger 9–0).

Men ändå får hon inte plats i Peter Gerhardsson VM-trupp till höstens första träningslandskamper, mot Norge och Italien den 4 respektive 9 oktober.

– Det handlar mer om att jag vill ge henne lite mer tid i sitt klubblag så att hon får spela upp sig lite. Men hon kommer att vara högaktuell till novembersamlingen (Sverige möter England den 11 november). Men jag vet att det är en väldigt skicklig och bra spelare, så jag har inget behov av att titta på henne redan, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Rosengårds back Nathalie Björn är med i truppen igen – hon spelade sin senaste landskamp 2016 – och både Piteås målvakt Cajsa Andersson och Göteborgs anfallare Julia Zigiotti Olme, som kommer från spel med U23-landslaget, får chansen i A-landslaget för första gången.

– Det kom som en chock. Man har ju gått och hoppas på att man någon gång ska få chansen, men man har inte vågat hoppas för mycket. Jag är jätteglad att få chansen att visa upp mig damlandslaget, säger Julia Zigiotti Olme.

Sverige möter Norge i Helsingborg den 4 oktober och Italien i Cremona fem dagar senare.

Det är de första av, enligt Gerhardsson, nio–tio träningslandskamper som Sverige ska spela inför VM i Frankrike nästa sommar.

– Norge är ett väldigt välorganiserat lag. Det kommer nog att bli en fysisk match, både löpmässigt och i närkampsspelet. Italien är kanske ett lag som vill spela lite mer, med fler passningar. Där får vi ett test mot vårt försvarsspel, om vi klarar av att pressa högt mot skickliga motståndare, säger Gehardsson.T

Tysklandsproffsen Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt finns inte med i truppen. Båda håller på att komma tillbaka från skador.

– Men jag hoppas att båda ska vara redo för matchen i november.Däremot är, som brukligt under Peter Gehardssons ledning, Kristianstads DFF-backen Mia Carlsson med i landslagstruppen. (TT/KB)