IFK Kristianstad klart för sin fjärde raka-SM-final

Lugi höll på att skaka fram en femte och avgörande semifinal. Men ett rött kort på Lugis bjässes Hampus Henningsson i mitten av andra halvlek blev avgörande för IFK Kristianstads vändning. IFK kom tillbaka starkt och vann till slut med 27–23.
Lund • Publicerad 29 april 2018
Helge Freiman och hans IFK Kristianstad är klart för SM-finalen i Göteborg.
Helge Freiman och hans IFK Kristianstad är klart för SM-finalen i Göteborg.Foto: NISSE NILSSON

I en kokande och fullsatt Sparbanken Skåne Arena (3 415 åskådare) var det gästerna – som bars fram av en stor brandgul bortapublik – som inledde bäst. Leo Larsson startade lika fint som i den senaste matchen och det var mycket tack vare honom som IFK kunde gå ifrån till en tvåmålsledning tidigt i matchen.

IFK-fansen höll låda i Lund.
IFK-fansen höll låda i Lund.Foto: NISSE NILSSON

Men något skönspel var det inte tal om. Lugi sköt antingen rakt på Larsson eller utanför målet. Och när IFK väl skulle sätta fart på uppspelen hamnade bollen inte sällan hos Lugi-spelare eller Lugi-publik. De tekniska felen var fler än målskörden i den första halvleken.

Till slut fick Lugi också bättre hål på Leo Larsson och kunde då gå från 4–6 till ledning med 7–6. Lucas Pellas luriga inspring på linjen ställde till det både en, två och tre gånger för ett snurrigt IFK-försvar.

Med några enkla mål i ryggen fick hemmalaget vind i seglen och gick till pausvila i ledning med 13–11.

IFK gjorde sedan två snabba mål i början på andra halvlek innan Lugis ryck kom. Hampus Henningsson och Alfred Jönsson var distinkta och hemmalaget gick ifrån till 18–14.

Ola Lindgren försökte lugna ner med en en timeout, men det var något helt annat som skulle ta IFK tillbaka i matchen. Hampus Henningsson rumptacklade (!) en framsusande Viktor Hallén och efter en stunds betänketid tog domarna upp det röda kortet.

I Henningssons frånvaro var det ett närmast chockat Lugi som tappade 18–14 till 18–18. Man stoppade fallet, men IFK var tillbaka i ledning när Philip Henningsson prickade in 22–21. I anfallet därefter gjorde Albin Lagergren 23–21.

IFK höll Lugi på avstånd och när just Viktor Hallén kastade in 25–22 med några minuter kvar så var det spiken i kistan.

Det blev till slut 27–23 till IFK.

IFK Kristianstad är därmed klart för sin fjärde raka SM-final. En final som spelas i Scandinavium i Göteborg den 10 maj. I finalen väntar antingen HK Malmö eller Alingsås. Där väntar en femte och avgörande final.