Lagergren klar för Magdeburg: "Det är lite som i Kristianstad"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
25-åringen går till Magdeburg där han blir lagkamrat med Christian O'Sullivan.
Foto:Emil Langvad/TT
25-åringen går till Magdeburg där han blir lagkamrat med Christian O'Sullivan.

Landslagsspelaren Albin Lagergren lämnar IFK Kristianstad och blir nästa export till tyska Bundesliga.

25-åringen går till Magdeburg där han återigen blir lagkamrat med lagkaptenen Christian O'Sullivan.

Albin Lagergren spelar med IFK Kristianstad säsongen ut och hans nya kontrakt med Magdeburg gäller för två säsonger och börjar gälla från och med juli 2018.

– Jag har haft några fantastiska år och fått vara med om otroligt mycket i Kristianstad, både som spelare och som person. Jag kommer sakna klubben, laget, personerna runt omkring laget och framförallt supportrarna, säger Albin Lagergren till IFK Kristianstads webbplats.

När Bladetsporten når Lagergren på landslagslägret i Malmö utvecklar han varför det blev just Magdeburg.

– Jag kände att det var tid att testa något nytt och Magdeburg var det som lockade mest. Det är lite som i Kristianstad med bra publik och alltid mycket folk på läktaren. Jag har pratat med både Christian O'Sullivan och med Daniel Pettersson om hur de trivs. Det är skönt att man har några man känner i laget, säger Albin Lagergren.

25-åringen kom till IFK Kristianstad från allsvenska HK Varberg inför säsongen 2013/14.

Det har blivit fem häftiga IFK-säsonger som hittills har förgyllts med raka tre SM-guld. Trots att de flesta har räknat med att Lagergren skulle lämna klubben efter den här säsongen, var det inte långt ifrån att det blev en förlängning.

– Det är klart att man har lite ångest över att lämna och det var på tapeten att förlänga också. IFK har varit väldigt viktig för min karriär, det får man säga.

Magdeburg skriver på sin hemsida att du hade fler anbud från tyska klubbar?

– Några stycken var det, men Magdeburg lockade mest.

IFK-spelaren har utvecklats från en blyg, och inledningsvis av många ifrågasatt, nykomling till en tongivande stjärnspelare.

Han var länge andravalet bakom Andreas Cederholm i IFK, men i VM i januari år stod Albin Lagergren i rampljuset och hyllades på bred front.

– Jag tror absolut att landslagsspelet har hjälpt mig. Mästerskap är väldigt bra skyltfönster, säger Lagergren.

Redan under och efter VM-succén spekulerades det friskt i om Lagergren (som då fortfarande hade ett och ett halvt år kvar på kontraktet) skulle försvinna utomlands.

”Kan inte se nån köra en så stor värdetransport till Kristianstad. Kuben är bäst", skrev IFK:s klubbchef Nikolas Larsson på sitt Twitterkonto.

Nu går Albin Lagergrens kontrakt med IFK ut och i handbollsvärlden existerar som bekant inga övergångsummor mellan klubbarna.

SC Magdeburg ligger just nu fyra i Bundesliga, bara två poäng efter serieledande Füchse Berlin, och är en klubb som dominerade stort under DDR-tiden och blev östtyska mästare tio gånger.

2001 blev Magdeburg tyska mästare för första gången och på klubbens tunga meritlista finns även tre titlar i Champions League/Europacupen från 1978, 1981 och 2002.

I truppen finns förutom IFK-bekantingen Christian O'Sullivan även förre Guif-spelaren Daniel Pettersson och danske landslagsmålvakten Jannick Green Krejberg.

Den förre svenska stormålvakten Tomas Svensson ingår i tränarorganisationen.

Albin Lagergren inledde på måndagen förberedelserna inför dubbellandskampen mot Island i Reykjavik 26 och 28 oktober.

Handbollslandslaget inleder med två dagar i Malmö och fortsätter sedan med fem dagar på Island.

Fakta

Albin Lagergren

Ålder: 25 år.

Längd: 187 cm.

Vikt: 89 kilo.

Position: Högernio.

Klubbar: HK Varberg (–2011), Redbergslids IK (2011-12), HK Varberg (2012-13), IFK Kristianstad (2013-).

A-Landskamper/mål: 21/52.

Visa mer...