Inge lämnade bänken: "Ingen kul situation"

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:AVDO BILKANOVIC

Inge Aas Eriksen lämnade bänken och gjorde tre mål när IFK besegrade OV Helsingborg. Men redan nu börjar norrmannen se slutet i IFK-tröjan.

– Det är mitt sista år i IFK och jag får ta de chanserna jag får, säger 23-åringen.

IFK Kristianstad–OV Helsingborg 30–24 (13–10)

IFK: Stig Tore Moen Nilsen 5, Mario Lipovac 3, Arnar Freyr Arnarsson 3, Philip Henningsson 3, Albin Lagergren 3, Viktor Hallén 3, Inge Aas Eriksen 3, Helge Freiman 2, Anton Persson 2, Gunnar Steinn Jónsson 2, Tim Sörensen.

OV Helsingborg vägrade att vika ner sig inför de 4 237 åskådarna i Kristianstad Arena. Gästerna, med bland andra före detta IFK-spelare som Oskar Cosmo, Oskar Hansson och Linus Nilsson i laget, låg bara under med tre bollar när fem minuter återstod av matchen.

Men riktigt nära kom man ändå aldrig, trots att IFK roterade friskt i laget inför lördagens Champions League-möte med Zagreb. Spelare som Olafur Gudmundsson och Tim Sörensen (satte en straff) vilade till exempel hela matchen.

Det öppnade å sin sida upp för Inge Aas Eriksen. Norrmannen, som köptes loss för 250 000 från Stord HK inför säsongen 2015/16, fick i stort sett hela fjolårssäsongen spolierad av en axelskada. Nu är han tillbaka på allvar och fick 40 minuter på planen mot OV.

– Det var skönt att vara tillbaka på banan. Det gick väl helt okej, säger Inge Aas Eriksen, som noterades för tre mål.

Speltiden så här långt under säsongen har annars varit minst sagt begränsad. Konkurrenssituationen är också stentuff på vänsternio där både Olafur Gudmundsson och Philip Henningsson står före i kön.

– Det är ingen kul situation att vara i. Båda två är ofantligt duktiga spelare, säger Inge.

Med tanke på konkurrens och speltid, har det varit aktuellt med någon annan klubb för din del?

– Det är klart att man hade fått mer speltid på andra ställen, men man får också tänka på vad man kan lära sig här, även om man sitter på bänken, säger han.

Så det har inte varit aktuellt?

– Det är klart, när man inte spelar så tänker man ju. Men det är mitt sista år, kontraktet går ut efter den här säsongen, och jag ska i alla fall ta de chanserna jag får.

Tränaren Ola Lindgren hade tidigt bestämt sig för att ge Inge chansen från start. Han var också ”relativt” nöjd med att rotationen i laget inte syntes tydligt på spelet. Anton Persson gjorde till exempel sina två första mål i IFK-tröjan och målvakten Gustaf Banke hoppade in på en straff.

– Jag är glad att jag kan göra så och en del spelare kunde vila inför lördagsmatchen som vi satsar hårt på, säger Lindgren, som även kommenterade läget som Inge Aas Eriksen befinner sig i.

– Det är en tuff konkurrenssituation, men han får kämpa på. Jag tycker att han blixtrar till och visar att det finns kapacitet. Med tanke på att han inte har spelat så mycket är det inte så lätt att bara gå in och dominera.

IFK hade 13–10 i paus, men det väntade rycket i andra halvlek lät vänta på sig. Leo Larsson tog vad han skulle i målet, men det var först när Stig Tore Moen Nilsen gjorde två raka mål fram till 28–23 och 29–23 som hemmapubliken kunde andas ut.

Och den berömda sviten? Jo då, den lever. Inför mötet med Lugi den 20 september står IFK nu på 49 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd.

Fakta

Kungarna

Stig Tore Moen Nilsen 3

Arnar Freyr Arnarsson 2

Philip Henningsson 1

Visa mer...